İstanbul'da 23 Nisan günü yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin artçıları devam ediyor. Son olarak dün akşam saatlerinde meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden de açıklamalar geldi. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremini tetikler mi?' sorusuna yanıt ararken, Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz'dan dikkat çeken açıklama geldi. İşte detaylar...
İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki korkutan depremin artçıları megakenti sallamaya devam ediyor. Dün akşam saat 23.36'da meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geldi. Deprem İstanbul'un kıyı semtlerinde hissedilirken, vatandaşlar da 'Bu yaşanan artçılar büyük İstanbul depremini tetikler mi? sorusuna yanıt aramaya başladı. Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz'dan ise dikkat çeken bir açıklama geldi.
"Bu deprem 23 Nisan'da gerçekleşen 6.2'lik deprem sonrası yaşanan artçılardan birisi olarak meydana geldi." diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü, "Depremin yeri, derinliği açısından baktığımız zaman 23 Nisan depreminin devamı olarak değerlendirebiliriz. Şu an bakıldığı zaman herhangi bir anormallik yok."
6 büyüklüğünde bir depremin 5 hatta 5.2 büyüklüğünde artçıları beklenebilir. Bu enerji boşalımının büyüklüğüne baktığımız zaman artçıların 2 aya yayılabileceğini söylemiştik. Şu an bir uyarıyı gerektirecek aksi bir durum söz konusu değil.
Marmara'da beklenen büyük deprem hakkında bir çok uzmanın farklı görüşte olmasını da değerlendiren Yılmaz şunları söyledi:
Marmara Denizi kapalı bir kutu. Herhangi bir analiz yapamıyoruz. Geçmiş depremleri yorumlayarak ilerliyoruz. Bu yüzden farklı görüşler olması normal. Ancak bin 500'lü yıllardan bu yana çok çok depremler meydana geldi. Bu kadarlık kısa bir alan için böyle büyük depremler olduktan sonra, aynı büyüklükte, kıyamet senaryosunu andıracak bir depremin olması yakın zamanda mümkün değil. Yakın zamandan kastım, 50-100 yıldan bahsediyorum.
Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu bağlamda zaten 1894'te, 1912'de hatların büyük bir bölümü kırıldı. 23 Nisan depreminden sonra bu hattın doğu kısmına baktığımız zaman bir sismik hareketlilik görmüyoruz.