Lezzetler kültürlerin bir armağanıdır. Farklı yöreler farklı mutfaklar doğurmuş, yemek kültürünün gelişmesini sağlamıştır. Ege yöresinin yelpazesi geniş Türk mutfağına kattığı lezzetler arasında tavuklu sultan kebabı bulunur.
Beyaz etin hafifliği nedeniyle tercih edildiği mutfaklar çoğunlukla kıyı şeridi olan yörelerdir. Doğu bölgesine kıyasla daha hafif bir beslenme şekline sahip olan Ege’nin belki de ağır sayılacak nadir yemeklerinden bir bu kebaptır.
Akşam yemeklerinde bir öğün olarak seçilecek olarak bu kebap evde yapılan, pratik bir yemektir. Lezzeti ve doyuruculuğu ile Ege mutfağına nam salmış bir lezzet olan bu tavuklu kebap hem göze hem de mideye hitap eden bir özellik taşımaktadır.
Tavuğun ve yufkanın bir araya geldiği, başka malzemeler ile şekillendiği bu kebap nefis kokusu ile kişiyi acıktırmaya, iştahını kabartmaya yetecek bir niteliğe sahiptir. Ege’nin zeytinyağlı lezzetlerinin yanında biraz kaba kalsa da bu da o yöreye ait olan fakat içine tavuğu alan bir yemektir.
Ege’ye has zeytinyağlı yemeklerin birçoğu bol zeytinyağı içermesinin dışında etten yoksundur. Ancak tavuğu ana malzeme olarak kullanan tavuklu sultan kebabı Ege mutfağının farklı bir yüzünü insanlara sunmaktadır. Bu kebabın lezzeti ile tanışmak isteyenler o topraklarda olması ya da bir restorana gitmesi gerekmez. Lazım olan şeyler mutfak ve doğru malzemelerdir. Şimdi gelin, bu malzemelerin neler olduğunu öğrenelim.
Tariflerin doğru formülü etkili malzeme kullanmaktan geçer. Malzemeler ne kadar zengin ve birbiri ile uyumlu ise tarif o kadar lezzetli olur. Tavuklu sultan kebabı da zenginliği bir yufkanın arasına saklayan doyurucu bir lezzettir. Bu lezzeti tabağa koymak için gereken malzemeler;
Malzemelerin miktarı kebabın kaç kişi yapılacağına göre değişir. Fakat ana malzeme olan tavuğun miktarı diğerlerinden her zaman daha fazla olmalıdır. Beşamel sos için gereken malzemeler;
Bütün bu malzemelerin bir araya gelmesi yemekte leziz bir kebabı midenize buyur etmenin ilk adımıdır. Sonrası için ise bu kebabın nasıl yapıldığını öğrenmek gerek.
Talimatlar bir tarifin can alıcı, en fazla dikkat isteyen kısmıdır. Lezzetin doğru sağlanması için tarifte anlatılan her adımın düzgün bir biçimde yapılması önem teşkil eder. Tavuklu sultan kebabı yaparken de uyulması gereken talimatlar vardır;
Bir yemeğin pişirme süresi içindeki malzemelere bağlı olarak değişir. Bazı yemekler çok uzun sürede pişerken bazıları kısa bir sürede sofraya getirilir. Tavuklu sultan kebabı hızlı pişen fakat uzun sürede hazırlanan bir yemektir.
Pişirme süresi yaklaşık yirmi beş dakikadır. Ama bunun nedeni bütün malzemelerin önceden zaten pişmiş olmasıdır. Fırında 180 derece bir ısıyla bir arada pişirilen malzemeler bu süre zarfında kaynaşarak lezzetlerini ortaya koyar.
Tavuk ve diğer malzemelerin pişmesi için gereken zaman aynı değildir. Bu nedenle tavuk önceden pişirilir, bu kebabın çiğ kalmasını önleyen ve tavuğun lezzetini ortaya koyan bir formüldür. Bu lezzetin tadının daha güzel çıkarılması için ise yanında neyin servis edildiği önemlidir.
Akşam yemeğinde sofraları süsleyecek olan, doyurucu ve leziz tavuklu sultan kebabı tadının yanında tabaklara koyulacak seçenekler mevcuttur. Kebabın kendisi doyurucudur. Fakat tek başına sunulmak istemediği zamanlarda ise pirinç pilavı ya da patates püresi güzel bir eşlikçi olabilir. Daha hafif bir şeyler isteyenler ise gavurdağı salatası ya da yoğurtlu yeşil mercimek salatası gibi salataları da tüketebilir. Ege yöresinin vazgeçilmez bir lezzeti olan tavuklu sultan kebabını kişinin kendi evinde, mutfağında yapması mümkündür. Biraz zahmet istese de bu leziz tadı sofranıza koymanız çok kolaydır.