Tgrt Haber
18 Nisan 2024 18:55 - Güncelleme : 18 Nisan 2024 20:29

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın sesinin duyuracağız

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya'nın lideri Samia Suluhu Hassan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından kritik bir adım olduğunu vurgulayarak, "Afrika'nın daha fazla ses getirmesine katkıda bulunacağız" şeklinde konuştu.

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın sesinin duyuracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya'nın lideri Samia Suluhu Hassan ile düzenlenen bir basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Türkiye ile Tanzanya arasında altı yeni anlaşmanın imzalandığını belirtti ve iki devlet arasındaki ticaret hacminin ilk hedef olarak 1 milyar dolar olduğunu vurguladı. Afrika kıtasına büyük önem verdiklerini dile getiren Erdoğan, "Afrika'nın uluslararası arenadaki sesini yükseltmek için destek olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Görüşmelerimizde terörle mücadeleyi de ele aldık. Terör örgütleri arasında ayrım yapmayan Türkiye bu konudaki deneyimlerini de paylaşmıştır. FETÖ terör örgütü ile mücadele kapsamında Tanzanya'dan beklentilerimizi paylaştık. İnşallah bu görüşme sonrasında Tanzanya tarafından da etkili ve somut adımlar göreceğiz. Afrika kıtasının gönlümde hep müstesna bir yeri oldu. Kıtaya 50'den fazla ziyaret gerçekleştirdim. Kıtayla ilişkilerimizi geliştirme kararlılığımız bakidir. Dünya 5'ten büyüktür şiarımızın Afrika dostlarımızdan da yankı bulması doğru yolda olduğumuzun işaretidir.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın sesinin duyuracağız - 1. Resim

İSRAİL-GAZZE ÇATIŞMASI 

7 Ekim'den bu yana 34 binden fazla Filistinli İsrail tarafından şehit edildi. 195 gündür son asrın en büyük katliamlarından biri Gazze'de yaşanıyor. Gazze'deki katliamları durdurmak için daha fazla çaba harcamalıyız. Bir an önce acil ve kalıcı ateşkes sağlanmalı, sonrasında ise iki devletli çözümü hayata geçirmeye dönük adımları hemen atmalıyız. Bu hafta batılı ülkelerin İran'ın misillemeleri karşısında tek bir ses olarak tepki verebildiklerini gördük. Aynı aktörlerin şimdi de tek ses olarak İsrail'e dur demeleri gerekiyor. İsrail'in gündemi çarpıtma, Gazze'deki vahşeti gizleme, gündemden düşürme teşebbüslerine fırsat verilmemelidir. İmzalanan 6 anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum.

"ACİL ATEŞKES" ÇAĞRISI 

Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan yaptığı açıklamada "Tanzanya Türkiye'nin uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözümlerin bulunması konusundaki gayretlerini ve acil ateşkes çağrısını destekliyor" ifadelerini kullandı.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika'nın sesinin duyuracağız - 2. Resim

Hassan'ın açıklamaları:

-Türkiye ve halkına teşekkür etmek istiyorum, çok minnettarım bu güzel ülkede bulunduğum için. Çok yakın zamanda çok verimli bir toplantı sona erdi. Türkiye ile diplomatik ilişkilerimiz açısından birkaç noktaya değineceğim. 

-Tanzanya, karşılıklı olarak faydalı ilişkimizi geliştirme konusunda kararlı. Türkiye değerli bir ortak. Benim ziyaretim bunu teyit etmektedir. Farklı sektörlerdeki kaydedilen ilerlemeye ve diplomatik ekonomik iş birliğini artırmaya değindik. Özellikle de üretim ve sosyal sektörlerdeki iş birliğimizi artırmaya değindik.

-Ekonomilerimizin büyümesine katkıda bulunacağız. Kalkınma desteği ve ülkemizdeki eğitim ve sağlık sektörlerine olan desteklerden dolayı teşekkürlerimi ilettim.

-İş birliğimizi geliştirmenin ötesinde 6 anlaşmanın imzalanmasına şahitlik ettik. Türkiye'deki uzmanlık ve bilgi Tanzanya'ya aktarılıyor. Bu projeler arasında demir yolları projesi de var.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...