Dinozorlar, yaklaşık 230 milyon yıl önce süper kıta Pangea'nın güney yarısı Gondwana'da yaşamaya başladı. Ancak zamanla dinozorlar farklı bölgelere doğru yayıldılar. Bu yayılımın ardından ise günümüzde en çok fosil Kuzey Amerika kıtasında keşfedildi. Peki neden dinozorlar diğer kıtalar yerine Kuzey Amerika'yı tercih etti? Dinozorların büyük bir çoğunluğunun göç etmelerinin arkasındaki gizem...
Günümüzde dinozorların ilk izleri, Arjantin ve Brezilya'daki Geç Triyas dönemine ait kayaçlarda bulundu. Ancak dinozorlar zaman içerisinde göç ederek farklı bölgelere gitmek zorunda kaldı.
En çok dinozor fosili Kuzey Amerika kıtasında tespit edildi. Özellikle kıtanın Batı İç Havzası dinozor fosilleri açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olarak biliniyor. Kuzey Amerika'nın ardından ise en çok dinozor fosili Asya kıtasında yer alıyor. Dinozorların ilk fosillerinin tespit edildiği Güney Amerika ise bu iki kıtaya göre geride kalıyor. Peki neden dinozor fosilleri o kıtada daha fazla?
214 milyon yıl önce atmosferdeki karbondioksit seviyelerindeki düşüşün ardından Dünya'daki iklimsel engeller azalmaya başladı. Dinozorlar da tam olarak bu dönemde kuzey yarımküreye doğru yayılmaya başladılar. Greenland'da bulunan Plateosaurus fosilleri bu kuzey göçünün en büyük kanıtı olarak kabul ediliyor.
Dinozorların yaşadığı dönemde Dünya üzerindeki tüm kıtalar bir aradaydı. Pangea adı verilen bu süper kıta sayesinde dinozorlar, gerekli iklim koşulların sağlanmasının ardından birçok bölgeye yayılabildiler.
Dinozorlar aslında spesifik olarak Kuzey Amerika'yı tercih etmediler. Günümüzde dinozor fosillerinin en çok Kuzey Amerika'da bulunmasının bazı nedenleri bulunuyor. Kuzey Amerika'da en çok dinozor fosillerinin bulunduğu yer olan Batı İç Havzası'nda Geç Kretase döneminde yoğun volkanik faaliyetler yaşandı. Bu faaliyetler geniş kül tabakalarının oluşmasına ve fosillerin hızla gömülerek korunmasını sağladı.
Ayrıca Colorado Platosu'nun yükselmesi ve bölgedeki yarı kurak iklim, kayaçların yüzeye çıkmasını ve fosillerin daha kolay bulunmasına imkan sağlıyor. Ayrıca Geç Kretase döneminde Kuzey Amerika'nın batısı, Laramidia adlı bir ada kıtasıydı. Bu kıta birçok dinozor türüne ev sahipliği yaptı.
Bu gibi nedenlerden dolayı günümüzde Kuzey Amerika kıtasında daha çok dinozor fosili bulunuyor. Bu durum dinozorların en çok Kuzey Amerika'da yaşadığı anlamına gelmiyor.
Kuzey Amerika kıtasında oluşan elverişli koşullar nedeniyle dinozor fosilleri korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak diğer kıtalarda bu durumlar söz konusu değildir. Uygun koşullar oluşmadığı için Avrupa, Güney Amerika, Avrupa ve Asya Kıtası'nda Kuzey Amerika'ya göre daha az dinozor fosili keşfedilmiştir. Gelecekte tabi ki bu durumun değişme ihtimali de bulunuyor.