Baş ağrısı, çoğumuzun hayatının bir döneminde mutlaka yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bunun birçok nedeni olabileceği gibi geçici bir durumda olması muhtemeldir. Bununla birlikte sıradan bir baş ağrısı olmasının yanı sıra tehlikeli sonuçları da olabilmektedir. Hemen hemen herkesten duyduğumuz baş ağrısı nedir, sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Baş ağrısı, çoğumuzun hayatının bir döneminde mutlaka yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bunun birçok nedeni olabileceği gibi geçici bir durumda olması muhtemeldir. Bununla birlikte sıradan bir baş ağrısı olmasının yanı sıra tehlikeli sonuçları da olabilmektedir. Hemen hemen herkesten duyduğumuz baş ağrısı nedir, sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Baş ağrısı, yalnızca bir tarafta veya başın her iki tarafında da meydana gelebilir. Bununla birlikte baş kısmından başlayıp omuz ve boyun bölgelerine kadar ulaşabilmektedir.
Bazen keskin, şiddetli ve uzun bazen ise daha yumuşak, kısa ve daha hafiftir. Bu baş ağrısı bir anda başlayabileceği gibi zamanla da artabilir. Bazen birkaç saniye sürebileceği gibi bazen de dakikalar hatta saatler boyu sürebilir. Daha da uzun süre boyunca devam eden baş ağrılarında mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Diğer taraftan ani bir şekilde başlayıp şiddeti gittikçe ve hızlı bir şekilde artan baş ağrıları tehlikeli sınıfındadır. Bu ağrılar normal ağrılardan çok daha şiddetli ve durulamaz duruma gelir. Bu durumda doktora başvurmak gerekmektedir.
Nörolojik sorunlar
Genetik ve çevresel faktörlerin etkin olduğunun düşünüldüğü ve detaylarının henüz bilinmediği bir rahatsızlık olan migren, beyin damarlarının nedeni bilinmeyen çeşitli tetikleyiciler tarafından genişletildiği ve yine aynı şekilde daraltıldığı anda ortaya çıkan ağrıdır.
Kan dolaşımında etkili olan 5. Beyin sinirinin yaşadığı farklılıkların, stresin, açlığın, çikolatanın, kalabalık ortamların, fazla sesli yerlerin ve fazla ışıklı yerlerin migreni tetiklediği saptanmıştır. Kadınlarda normal şekilde gerçekleşen hormon dalgalanmalarının da migreni tetiklediği bilinmektedir.
Bu ağrı tipinde yalnızca baş değil, onunla boyun ve omuzlarda ağrır. Genellikle başın arka tarafından omuza kadar inen bir ağrıdır. Bu türde baş ağrısını en çok depresyon, anksiyete bozukluğu, stres, başa alınan darbe veya kas gerilmeleri neden olmaktadır. Bununla birlikte uzun süre sabit tutulan baş ve boyun, yanlış ve ani hareketler, kötü uyku pozisyonları, boynu ve kasları çok fazla çalıştırıp yorma, diş gıcırdatma, uykusuzluk, halsizlik, sinüzit, öğün atlama veya göz yorgunluğu bile neden olabilmektedir.
Yeni yapılan araştırmalara göre gençlerdeki büyüme hormonlarının hareketli döneminde, baş ağrısı görülebilmektedir. Bununla birlikte büyüme çağında yaşanan duygusal ve psikolojik faktörler de baş ağrılarını tetiklemektedir. Bu dönemde baskı altında bulunan ergen bireyleri stres de baş ağrısı yaşamaya itmektedir.
Bu baş ağrısı tipi hemen başlar. Gece bir andan uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli olabilir. Ayrıca gün içinde de bu ağrıyı birkaç defa yaşamak mümkündür. Bu şekilde aylarca yaşanabilir. Sonra ağrı kendiliğinden gider ve birkaç ay hiç ortaya çıkmaz. Bu ağrı tipinin sebebi bilinmemektedir fakat parlak ışıkları fiziksel yorgunluk ve fiziksel sıcaklık, yüksek irtifaya maruz kalmak gibi nedenler bu ağrıyı tetikleyebilir. Bu baş ağrısı tipi oldukça az görülmektedir.
Bu baş ağrısı, daha önce hiç yaşanılmamış bir ağrıdır. Çok fazla şiddetlidir. Enseden başlayarak kafa tasının arkasına kadar çıkar bu ağrılar sık tekrar edebilir. Bu ağrıları yaşayanların mutlaka bir hekime muayene olmak gerekmektedir. İkincil baş ağrısının bazı nedenler şunlar olabilir;
Küme baş ağrıları genellikle mide bulantısına neden olurlar.
Tedavisi
Nedenleri
Tedavisi