Yeni araştırmalar, bebek ve çocuk yataklarının gelişimsel bozukluklara yol açabilecek düzeyde toksik kimyasal yaydığını ortaya koydu. Uzmanlar doğal malzeme seçimi, sık havalandırın ve sade ürünleri tercih konusunda uyarıyor.
ABD Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü (NIEHS), çocukların özellikle hormonal sistemleri üzerindeki etkilerin "kalıcı gelişimsel bozukluklara" yol açabileceği uyarısında bulundu.
Toronto Üniversitesi tarafından yapılan ve Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan son araştırmalar, bebek ve çocukların yataklarında tehlikeli düzeyde ftalat, alev geciktirici ve UV filtresi içeren kimyasalların bulunduğunu gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre, bu zararlı maddelerin en yüksek seviyeleri çocukların yataklarının yakınındaki havada tespit edildi.
Profesör Miriam Diamond’ın liderliğindeki ekip, 6 ay ile 4 yaş arasındaki 25 çocuğun yatak odasından alınan hava örneklerini analiz etti.
Araştırma sonucunda iki düzineden fazla zararlı kimyasal türüne rastlandı.
Bu maddeler arasında en dikkat çekeni ftalatlar oldu.
Özellikle erkek çocuklarda hormonal gelişim bozuklukları, genital anomaliler ve düşük testosteron düzeyi ile ilişkilendirilen ftalatların, çocukluk çağı obezitesi, astım ve kanser gibi rahatsızlıklarla da bağlantılı olduğu belirtildi.
Diamond'ın ekibi tarafından yürütülen paralel bir çalışmada, 16 yeni çocuk yatağı test edildi. Sonuçlar, yatakların zararlı kimyasalların havaya karışmasında ana kaynak olduğunu gösterdi.
Simülasyon testleri, çocuğun vücut ısısı ve yatak üzerindeki baskısının, bu kimyasalların salınımını artırdığını ortaya koydu.
Healthy Babies, Bright Futures adlı organizasyonun araştırma direktörü Jane Houlihan, “Mevcut güvenlik standartları, çocuğun vücut sıcaklığı ya da yatakla fiziksel teması gibi faktörleri dikkate almıyor” diyerek standartların yetersizliğine dikkat çekti.
Zürih merkezli Food Packaging Forum’un baş bilim insanı Jane Muncke, doğal malzeme tercihinin en önemli adım olduğunu belirtiyor. Muncke’nin önerileri şöyle: