Kuzey Kutup Dairesi'nin ötesinde Rusya'nın en zorlu coğrafyalarından birinde yer alan bu şehirde zaman farklı işliyor. Her yıl şehir yaklaşık 45 gün süren derin bir karanlığa gömülüyor. 1.5 aylık uzun karanlığın ardından ise 70 gün boyunca Güneş hiç batmıyor ve aydınlık dönem başlıyor. Gece ve gündüzün sıra dışı işlediği şehirde zaman algısını kaybetmemek mümkün değil.
Rusya'nın kuzeyinde, Kuzey Kutup Dairesi'nin ötesinde saklı bir şehir bulunuyor. Norilsk adlı şehirde kış aylarında geldiğinde insanlar Güneş'e veda ediyorlar. Yaklaşık 45 gün boyunca bu şehirde yaşayanlar güneş ışığı görmüyor. Dünyanın en depresif şehri olarak adlandırılan Norilsk sıra dışı gece - gündüz akışı ile insanların ilgisini çekiyor.
45 gün boyunca yaşanan bu dönemi bilim insanları "kutup gecesi" olarak adlandırıyor. İnsanlar evlerde ve sokaklarda yapay ışıklar ile yaşamaya başlıyorlar. Bu dönemde oldukça sakin olan şehirde genel olarak dışarıda hayat duruyor.
Norilsk'te yaşayan insanlar kutup gecesinde uzun süre boyunca güneş ışığı görmediği için D vitamini eksikliği yaşıyor. Bu yüzden insanlar D vitamini takviyeleri ve ışık terapileri görüyorlar.
Ayrıca bu sürecin psikolojik etkilerini hafifletmek için de toplu etkinlikler ve psikolog seansları gerçekleştiriliyor.
45 günlük kutup gecesinin ardından ise her yıl mart ayının sonunda bu kez Güneş, 70 gün boyunca hiç batmıyor. Geceler yok, sokak lambaları sönüyor, uyku düzenleri karışıyor. bu durum şehir sakinleri tarafından oldukça coşkulu bir şekilde kutlanıyor. İnsanlar bu dönemlerde balık tutma, yürüyüş yapmak gibi açık hava etkinlikleri gerçekleştiriyorlar.
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sonucunda bu kadar uzun süre maruz kalınan gün ışığının melatonin üretimini azalttığı ve uykusuzluk sorunlarını tetiklediği tespit edildi. Norilsk halkı ancak bu durumla da yaşamayı öğrenmiş durumda.
70 gün boyunca süren gündüz döneminde Norilsk'te insanlar günün belirli saatlerinde evlerine girerek kendilerine karanlık bir ortam oluşturuyor.
Norilsk sıra dışı doğasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük nikel ve paladyum üreticilerinden biri olan sanayisiyle de dikkat çekiyor. Sovyetler Birliği döneminde mahkumlar tarafından kurulan şehir, bugün hala birçok çevresel ve iklimsel zorluklarla mücadele ediyor. Ancak şehrin sunduğu iş imkanlarından dolayı insanlar tarafından tercih edilmeye devam ediyor.