Tgrt Haber

Dezenformasyon nedir, ne demek? Mesleki ve kültürel dezenformasyon nedir?

30 Mart 2022 12:02 - Güncelleme : 30 Mart 2022 12:23
Dezenformasyon gerçek olmayan, yanlış bir haberin bilerek ve çarpıtılarak yayılması anlamına gelir.

Dezenformasyon kelimesini cümle içerisinde sıklıkla kullanıyoruz. Yaygın olarak kullandığımız bu kelime farklı dillerden Türkçeye geçmiştir. Günlük yaşantımızda kullandığımız dezenformasyon kelimesi çoğunlukla iş hayatında da tercih ediliyor. Peki Dezenformasyon nedir, ne demek? Mesleki ve kültürel dezenformasyon nedir? İşte dezenformasyonun kullanım alanları…

Dezenformasyon gerçek olmayan, yanlış bir haberin bilerek ve çarpıtılarak yayılması anlamına gelir.

Dezenformasyon kelimesinin doğru kullanımı için anlamı ve yazılışı merak ediliyor. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan dezenformasyon kelimesi, Türkçede tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabiliyor. Peki, TDK’ya göre dezenformasyon ne demek, anlamı ne? Mesleki ve kültürel dezenformasyon nedir? İşte, dezenformasyonun kökeni ve kullanımı.

DEZENFORMASYON NEDİR, NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI

Dezenformasyon kelimesi Fransızca kökenli olup TDK'ye göre anlamı şu şekildedir:

- Bilgi çarpıtma

Dezenformasyon gerçek olmayan, yanlış bir haberin bilerek ve çarpıtılarak yayılması anlamına gelir. Türkçeye Fransızcadan geçen bu kelime bilerek ve isteyerek yanlış haber yayıp insanlar arasında gerilime sebebiyet verme ve tahrikçilik anlamı ile bilinmektedir.

İnsanların rencide edilmesi ve küçümsenip aşağılanması amacı ile yapılan propaganda ile benzer bir anlamı bulunmaktadır. Dezenformasyon, sahte belge, fotomontaj, montaj yöntemleri ile yanlış bilgilerin yayılmasına verilen isimdir.

Dezenformasyonda bilginin doğru olmadığı bilindiği halde yanlış bilgi kasıtlı bir şekilde yayılmaktadır. Burada amaç kişi ve kurumların küçük düşürülmesi ya da halkın kaosa sürüklenmesidir.

Özellikle sosyal alanlarda kişilerin ya da toplumun yönlendirilmesi için yanlış bilgilerin yayılması yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır. Askeri alanlarda ise düşmanın yanlış karar alması için dezenformasyondan faydalanılmaktadır.

DEZENFORMASYON KELİMESİNİN KULLANIMI

Bilgi çarpıtma anlamına gelen dezenformasyon, sosyal medya ve dijital medya mecralarında sıklıkla kullanılıyor. Aşağıda verdiğimiz şekliyle, dezenformasyonun sıklıkla kullanıldığı alana bir örneklendirme yapılabilir;

- Günümüz medyasının en büyük sorunlarından biri haline gelen dezenformasyon, yayılma hızı nedeniyle gerçek bilgilendirmenin önünü kapatmaktadır.

MESLEKİ VE KÜLTÜREL DEZENFORMASYON NEDİR?

Dezenformasyon yanlış bir bilgi yayılması şeklinde olabileceği gibi bir bilginin kötü bir amaçla kullanılması şeklinde de olabilmektedir. Dezenformasyon ile bireylere ya da kitlelere kasti olarak yanlış bilgi vererek kitlelerin ya da bireylerin manipüle edilmesini sağlamaktadır.

Dezenformasyon nedir, ne demek? Mesleki ve kültürel dezenformasyon nedir?

Kitlelerin bu gibi yöntemlerden etkilendiği biliniyorsa başka bir yöntem olarak da bilgi gizleme ya da sansürleme gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. Bilgi alınan kaynakların tamamen kapatılmaması halinde kısıtlı bilgiler dezenformasyon ile doldurularak toplumlara bilgi verme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde gerçekliği bilinmeyen iddiaların ortaya atılması kitleleri kaosa sürükleyen bir yöntemdir.

Yanlış bilginin birçok türünden güç alan dezenformasyon, dijital teknolojilerle donanmış çeşitli grupların, belirli bir hedefe veya hedeflere odaklandığı sistematik saldırının bir silahı haline geliyor.

Günümüzde birçok ülkede kamuoyunu manipüle ederek taraftar toplamak, siyasetin olağan bir aracına dönüşmüş durumda. Algı savaşları olarak da tanımlanabilen dezenformasyonla son yıllardaki seçim kampanyaları veya sıcak gündemlerde de sıklıkla karşılaşılabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...