Doğum sonrası depresyonu ilk çocuk doğumundan sonra her on kadından biri tarafından yaşanılan bir durumdur. Bu makalemizde “Doğum sonrası depresyonu nedir?, Doğum sonrası depresyona ne sebep olur?” sorularına yanıt vereceğiz.
Bu makalemizde yeni doğum yapmış kadınların doğum sonrası depresyonu (Postpartum) yaşayıp yaşamadığını, bu depresyona nelerin sebep olabileceklerini, depresyonu atlatmanın kolay ve pratik yollarını, depresyona girmemek için neler yapılabileceği hakkında fikir vermeye çalışacağız.
Yeni doğum yapmış bir annede:
doğum sonrası depresyon (Postpartum) dediğimiz olayın içinde bulunan kadınların duygu ve düşüncelerindeki tipik örnekler bunlardır.
Kısaca DSD denilen ve doğum yapan kadınlarda oluşan bir depresyon türüdür. Bu depresyon şekli daha anne adayı hamileyken başlar doğumdan sonraya kadar da devam eder.
Çok yaygın olan doğum sonrası depresyonu yüz kadından en az 15’nin maruz kaldığı bilinen bir gerçek.
Depresyon belirtileri hep aynı başlasa da DSD’nun belirtilerinde daha çok kendini kötü hissetme, kendini değersiz ve işe yaramaz hissetme, genel isteksizlik, bitmişlik, halsizlik, yorgunluk, tükenmişlik, gibi durumlar ön plana çıkar. İyi haber şu ki tüm depresyonlar gibi doğum sonrası depresyonda da tedaviler genelde hep olumlu sonuçlar vermiştir.
Doğum sonrası anne için bebek annenin dünyasında ap ayrı bir yerde durur. Bu sebeple anneyi en çok bebek stresi ve bir de doğum psikozu gerginleştirir.
Hafif bir depresyon olan “Bebek Stresi”nde anneler aşırı duygusal olur kendilerine ağlayacak birçok neden bulabilirler. Uyku zorluğu, yorgunluk ve gerginlik en büyük belirtileridir.
Normalde doğum yapan annelerin çoğu hormon seviyesindeki ani değişiklik sebebiyle “bebek stresi” yaşıyor olabilir. Çabuk yok olan bu stres için endişelenecek bir durum yoktur.
Kafa karışıklığı, gerginlik, kendisi ve bebeği için aslında rahatsızlık veren batıl inanışlar en büyük belirtileri olan doğum psikozu çok ciddi bir depresyon durumudur. Çok yaygın olmasa da yeni doğum yapan annelerde, ruh hali davranış bozuklukları şeklinde hiçbir sebep yokken ortaya çıkar.
Böyle bir durumda annenin psikoloğa gitmesi gerekir. Genel tedavi ve ilaçla tedavi şeklinde bebek ünitesinde de kısa süre kalmayı gerektirir.
Doğum sonrası psikozu, anne ve ailesi için tehlikeli bir durum olmasına rağmen, tedavi edildiğinde hasta tamamen iyileşir.
Doğum sonrası depresyonlarını üçe ayırdığımızda yeni doğum yapmış annenin başta duygu ve düşüncelerinde sonra fiziksel olarak bazı değişikliklere ve en önemlisi davranış değişimi başlığı altında belirtiler ortaya çıkar.
Doğum sonrası depresyonda
Kim olursa olsun depresyona giren her insanda olumsuz düşünme ve hüzünlenme hali en belirgin olan ruh halidir.
Bu tarz durumların bir kaçını yaşadıysanız veya uzun zamandır böyle hissediyorsanız doğum sonrası depresyon olmuşsunuzdur büyük bir olasılıkla.
Evet, yardım kesinlikle istemelisiniz. Çünkü doğum sonrası depresyonu insan kendine yakıştıramaz. Çok büyük değişimlerin yaşandığı zamanlarda ortaya çıktığında anneler neyin normal ya da neyin anormal olduğunu bilemezler.
Bakılmayan veya üstüne gidilmeyen her sorun büyür ve tehlikeli hale dönüşür. Tavsiyemiz kesinlikle yardım alınması yönündedir. O yüzden lütfen ama lütfen aile doktorunuzdan yardım isteyin.
Doğum yapan herkes doğum sonrası depresyonu yaşayabilir. Ancak, bazı durumlarda daha fazla riske maruz kalabilirsiniz.
Bunlara aşağıdaki durumlar dahildir:
Böyle bir durumda doğum sonrası depresyon yaşama ihtimaliniz çok daha yüksektir.
En büyük çare elbette ki yardım istemektir.
Bunun için ilk adımı atarak:
Doğum sonrası depresyonun bir çok sebebi olsa da tedavisi mümkündür.
Depresyon ilaçları gerçekten de yardımcı olabilir, ancak bebeğinizi emzirirken ilaç alamayabilirsiniz. Bu konuda doktorunuza danışın. Çünkü içtiğiniz her ilaç süt olup çocuğunuza da zarar verme ihtimali yüksek.. Doktorun onayı alınmadan asla ilaç kullanmamalısınız.
Araştırmalar, doğum sonrası depreyonunda, konuşarak tedavinin çok etkili olduğunu göstermiştir. Yani mutlaka gitmelisiniz.
Elbette üretebilir tüm sorunların üstesinden tek tek planlı bir şekilde gelebilirsiniz.
İşte size kendinizi daha iyi hissettirebilecek bazı pratik adımlar
Bunların dışında depressif düşüncelerden kurtulmanızı sağlayacak yöntemlerde geliştirebilirsiniz.
Her depresyonda
hakkında maalesef her anne duyguları ve olayı görür.
Burada anne olay hakkında kendi düşüncelerini görmez. İşte bu görüldüğü zaman işin rengi kesinlikle değişir.
Örneğin,
Herşeyi yaptığınız halde bebeğiniz susmak bilmiyor!
Olay ne: bebek sürekli ağlıyor ve susmuyor!
Kendi düşünceleriniz: Bu duruma artık dayanamıyorum. Bebeğimi sarsmak istiyorum. Kötü bir anneyim. Bebeğimi hak etmiyorum.
Duygularınız: suçluluk duygusu hakim ve kesinlikle depresyon..
Bakınız kendinizi kötü hissetmeniz asla şaşılacak şey değildir. Buradaki adımların farkında olan her anne düşüncelerini değiştirebilir. Unutmayın bu hayatta değişmeyen tek şey değişimin kendisidir..
Kafanızdaki düşüncelerin ne olduğunu bilmek birçok şeyin farkında olduğunuzu gösterir. Olumlu düşünmeyi kendinize alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece hem kendinizle, hem bebeğinizle, hem eşiniz ve akrabalarınızla mükemmel bir denge kurup bebeğinizi sağlıkla büyütebilirsiniz.