Bazıları kayıp hazinelerin yerini, bazıları ise bir ölümün arkasındaki gizli sırrı saklıyor. Süper bilgisayarlar, kriptoloji uzmanları hatta yapay zeka tarafından bile çözülemeyen 7 şifre yüzyıllardır gizemini korumaya devam ediyor. Ege Denizi'nden, CIA bahçesine kadar dünyanın dört bir tarafından yıllar çözülmeyen gizli şifreler.
Kimi bir sanat eserinde, kimi ise bir içeceğin tarifinde saklı olan gizli şifreler, yıllardır çözülmeyi bekliyor. Dünyanın en iyi kriptoloji uzmanları tarafından yıllardır gizemi çözülmeye çalışan bu şifreler hala zamana ve insanlığa meydan okuyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin istihbarat servisi CIA'in merkezinin bahçesinde yer alan Kryptos adlı bronz heykel, dört bölümlük şifreli bir metni barındırıyor. 1990 yılında sanatçı Jim Sanborn tarafından yapılan heykelin şifresinin ilk üç bölümü yıllar içerisinde çözüldü. Ancak son bölümü dünyanın en büyük sırlarından biri olarak kalmaya devam ediyor.
Heykeli yapan sanatçı Sanborn yıllar içerisinde şifre ile ilgili birkaç ipucu verilse de şifre hala çözülemedi. Dünyanın en yetenekli kriptoloji uzmanlarının çözmeye çalıştığı şifre "Aklın Everest"i olarak adlandırılıyor.
1999 yılında ABD'de ölü bulunan Rick McCormick'in polis ekipleri tarafından cebinde iki sayfa dolusu şifreli not bulundu. ABD'nin iç istihbarat ve güvenlik gücü FBI'ın bile çözemediği şifrenin bilinmeyen bir dil olduğu düşünülüyor.
McCormick'in herhangi bir şifreleme eğitimi almamasına rağmen cebinde bulunan bu notların bilinmeyen bir sistemle yazıldığı belirtiliyor. McCormick'in ölümünün arkasındaki sırrın cinayet mi, intihar mı olduğu bilinmiyor. Şifrenin çözülmesiyle birlikte bu sır perdesinin de aralanması bekleniyor.
Ege Denizi'nde yer alan ve Yunanistan'a bağlı olan Girit Adası'nda 1908 yılında bir kil tablet keşfedildi. Tabletin üzerinde yer alan semboller, tarih öncesi yazının bilinmeyen bir örneği olduğu tahmin ediliyor. Diskteki işaretlerin 116 yıldır gizemi çözülemiyor. Bazı arkeologlar ve dil bilimcileri bunun bir dua olduğunu iddia ederken, bazıları ise oyun ya da sahte belge olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
1800'lerin başında yazıldığı iddia edilen Beale Belgeleri, ABD'nin Virginia eyaletinde gömülü olan milyon dolarlık hazineyi saklıyor. Üç ayrı kağıttan oluşan şifrenin günümüzde sadece bir tanesi çözüldü. Binlerce define avcısının peşine düştüğü hazinenin konumunu açıklayan diğer iki belgenin şifresi ise henüz çözülemedi. Şifresi çözülen belgede ise sadece hazineye dair genel bilgiler yer alıyordu. Binlerce kişi ömrünü bu belgeleri çözmeye adadı ama kimse henüz sonuca ulaşamadı.
1912 yılında antik kitap koleksiyoncusu Wilfrid Woynich tarafından bulunan bir el yazmasında, bilinmeyen bir alfabe ve içerikler yer alıyordu. İçinde hiç tanınmayan bitki çizimleri, garip semboller ve anlamı bilinmeyen metinlerin yer aldığı el yazması gizemini korumayı devam ediyor. Tarihçiler, kriptoloji uzmanları ve yapay zekanın bile yıllardır çözmeye çalıştığı şifrenin sahte olduğu iddia ediliyor. Ancak henüz belgenin sahte olduğuna dair bir kanıt da sunulamadı.
Avustralya sahillerinde 1948 yılında bulunan kimliği belirsiz bir adamın cesedinden "Tamam Shud (bitti)" yazılı farsça bir kağıt ve kitap bulundu. Kitabın şifreli bir metin içerdiği polis ekipleri tarafından tespit edildi. Modern tarihin en büyük adli sırlarından biri olan gösterilen olayda ne adamın kimliği ne de şifreli mesajların anlamı çözülemedi. Ayrıca adamın neden öldüğüne dair de bir bilgi bulunmuyor.
Coca-Cola'nın tarifinin sır gibi saklandığını duymuşsunuzdur. Dünyanın en ünlü içeceklerinden olan Coca-Cola'nın gizli formülü Atalanta'da korunan bir kasada tutuluyor. Şirkette sadece birkaç üst düzey yöneticinin bildiği bu formül hala çözülemedi. Şirket rakipleri olan rekabet avantajının yanı sıra formülü kültürel bir miras olarak gördüğü için saklamayı tercih ediyor.