Folat ve folik asit suda çözünebilen bir B vitamini formudur. Folat, gıdada doğal olarak oluşur ve folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir. Folik Asit Nedir Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir Folik Asit Alt Yapısı
Folat ve folik asit suda çözünebilen bir B vitamini formudur. Folat, gıdada doğal olarak oluşur ve folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir. Folik asit, çoğu insan için ağız yoluyla alındığında veya vücuda enjekte edildiğinde güvenilirdir. Çoğu yetişkin günde 1000 mcg'den daha az dozlarda kullanıldığında herhangi bir yan etki yaşamaz. Folik asit uzun süre ve yüksek dozlarda ağızdan alındığında güvenirliliğini kaybedebilir. Makalemizde Folik Asit Nedir Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir Folik Asit Alt Yapısı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Bazı araştırmalar, folik asitin 800-1200 mcg dozlarında alınmasının kalp problemi olan kişilerde kalp krizi riskini artırabileceğini göstermektedir.
Diğer araştırmalar da bu yüksek dozların alınmasının, akciğer veya prostat kanseri gibi kanser riskini de artırabileceğini düşündürmektedir.
Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitaminleri birlikte alındığında damardan veya ağız yoluyla kullanılması, daralmış durumundaki atardamarları daha da kötüleştirebilir.
Folik asit, kansızlığın yanı sıra daha ileri anemi durumlarında ve bağırsağın emiliminin azalması gibi komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Folik asit ayrıca ülseratif kolit, karaciğer hastalığı, alkolizm ve böbrek diyalizi dahil olmak üzere yaygın folat eksikliği ile ilişkili diğer durumlar için de kullanılır.
Folik asit, herkeste kilo aldırmamaktadır. Kilo alma durumu kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.