GlobeMeets, Nişantaşı Üniversitesi’yle birlikte, outgoing turizm pazarına ışık tutacak bir araştırmaya imza attı. Türkiye’de bir ilk olan araştırmada, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahat alışkanlıkları ve trendler tespit edildi.
Turizm sektörünün küresel dinamiklerini yakından takip eden GlobeMeets, Nişantaşı Üniversitesi’yle birlikte, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahat eğilimlerini araştırdı.
2000’in üzerinde (2.314) kişiyle yapılan ankette, Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahat alışkanlıkları, “en çok gitmek istedikleri destinasyonlar” ve satın alma alışkanlıklarına dair önemli veriler ortaya çıktı.
Outgoing pazarının trendlerini ortaya çıkaran araştırmanın sektör açısından önemli bir veri seti oluşturduğunu belirten GlobeMeets Kurucusu Hüseyin Kurt, elde edilen sonuçların başta turizm ofisleri, DMC’ler olmak üzere hava yolları, büyük elçilikler, seyahat acentaları ve oteller için perspektif belirleyici nitelikte olduğunu söyledi.
Sektörün tüm bileşenlerine rehberlik edecek nitelikte bir araştırmayı Nişantaşı Üniversitesi’nin katkılarıyla bilimsel esaslara dayalı olarak gerçekleştirdiklerinin altını çizen Hüseyin Kurt, verileri başta diplomatik temsilcilikler olmak üzere; turizm ofisleri, havayolları, seyahat acentaları, DMC’ler, tur operatörleri, kruvaziyer şirketleri ile ücretsiz olarak paylaşacaklarını açıkladı.
Katılımcıların %58’i kadın, %42’si erkek.
%48,5’i lisans, %18’i yüksek lisans mezunu.
%89’u pasaport sahibi
%57’si geçerli vizeye sahip değil.
%83,4’ü tatil için yurt dışına çıktı.
% 72,3 2025 yılında yurt dışı tatil planlıyor. 2026’da planlayanların oranı ise %87,3.
Araştırmada 2025 yılında en çok seyahat edilmek istenen ülkelerin başında % 12,1 ile Almanya geliyor. Almanya’yı birbirine çok yakın oranlarla ABD, İtalya ve Küba takip ediyor. Çekya, Fransa, Japonya, Tayland, Hollanda ve İspanya görülmek istenen ülkeler arasında öne çıkıyor.
Araştırmada seyahat hayali kurulan ülke ve şehirlerde ise ilk sırayı %11,2 ile Prag aldı. Fransa (%8,2), Almanya (%7,6), Mısır (%7,2) ve İspanya (%7,1) hayali kurulan ülkeler arasında üst sıralardı yer aldı.
Araştırmada Türk vatandaşlarının seyahat motivasyonunda ilk sırayı %86,1’ ile keşfetme isteği aldı. Diğer seyahat motivasyonlar ise Tarih ve kültür (%72,7), rahatlama (%68,6), lezzet keşfi (%43,9) ve kişisel gelişim (%41,9) oldu.
Seyahat planlarında en önemli kriter ise güvenlik oldu. Diğer kriterler ise Temizlik ve fiyat.
Türk gezginlerin %60,7’si seyahatini kendi planlıyor. %15,7’si paket tur ve seyahat acetasını tercih ederken, %13’ü de online kanallar üzerinden tatilini planlamayı tercih ediyor.
Katılımcıların %66,1’i ideal yurt dışı tatili için 4–7 günün yeterli olduğunu söylerken, yılda 3 veya daha fazla tatile çıkanların oranı ise %32,5 oldu.
Katılımcıların yurt dışına seyahat ederken kimlerle yolculuk etmeyi tercih ettiklerine dair veriler incelendiğinde, en yüksek oran %29.8 ile “arkadaşlarla” oldu. Bunu %22.9 ile “eşle seyahat” ve %22,6 ile “aileyle seyahat” tercihleri takip etti. Tek başına seyahat etmek isteyenlerin oranı ise %17.4 oldu.
Deniz-Kum-Güneş (%28,9) liderliğini korurken, kültür turizmi (%22,7) ve kişiselleştirilmiş turlar (%17,2) oldu.
Yurt dışı seyahatlerde karar verme sürecinde en etkili faktör ise misafir deneyim yorumları (%35,4)… Onu eş-dost tavsiyesi (%24,6) ve ücret-performans (%23,8) takip ediyor. Son yılların popüler tanıtım mecraları haline gelen influencerların tatil kararındaki etkisi %24, sosyal medyanın ise %21,7 oldu.
Türk turistlerin deneyimleyerek hayal kırıklığına uğradığı şehirlerin başında ise Zürih ve Münih (%33,1) geliyor,
En çok görülmek istediğimiz, %34,9’la dünyanın en büyüleyici doğa olaylarından biri olan Kuzey Işıkları oldu. Dünyanın en turistik festivali olan Rio Karnavalı %21,3 ile ikinci, Noel Pazarları %18,6 ile üçüncü sırada yer aldı.