İstanbul'da yaşanan 6.2'lik deprem sonrasında birçok kişide deprem korkusu başladı. Sarsıntı olmasa da sürekli "Deprem mi oluyor" sorusunu kendimize ve çevremize soruyoruz. Bu korku yaşam kalitesini düşürüyor, psikolojinizi kötü etkiliyor. Sürekli deprem oluyor hissinden kurtulmak için uzmanlardan gelen 5 öneriyi denemenizi tavsiye ediyoruz.
Deprem korkusuyla baş edemeyenler, yalnız değilsiniz. İstanbul'da yaşanan sarsıntının ardından birçok kişi evlerine halen giremiyor. Girenler ise sürekli tetikte korku ile bekliyor.
Oldukça yanlış olan bu davranışın sebebi korkunuz olduğunu biliyoruz. "Acaba şimdi mi olacak?" sorusu sürekli aklınızdan geçiyor, kalp atışınızı deprem sanıyorsunuz.
Bir çeşit kaygı bozukluğu olan bu durumu kısa sürede aşmak için çeşitli yollar deneyenler oldu. Yine de geçmiyor diyorsan bir de bu 5 etkili yolu dene.
Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine göre 23 Nisan günü Silivri'de 6.2 şiddetinde deprem oldu. Büyük sarsıntı herkes için korkulu anlar oluştururken deprem sonrasında da korkular devam ediyor.
Bir çeşit kaygı bozukluğu olan bu durumu en kısa sürede çözmek gerekiyor. Çünkü ilerlemesi durumunda çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Evde huzurla oturamıyor, her sesi deprem sesi sanıyoruz. Yeri geldiğinde kalp çarpıntımızı deprem sanarak çevremize "Deprem mi oldu?" sorusunu yöneltiyoruz.
Deprem ülkesi olan Türkiye'de yaşıyorsanız bazı kaygı çeşitlerini barındırmanız normal. Yaşanan depremlerin etkisiyle deprem korkusu edinen birçok kişi var. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmenizi isteriz. Yapılabilecek bazı yöntemlerle deprem korkusunu en aza indirmeyi deneyebilirsiniz.
1- Öncelikle insan psikolojisinde bir duruma önceden hazırlanmak her zaman o an geldiğinde daha rahat olmanıza yardımcı olur. Bu nedenle her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak deprem planınızı ve çantanızı hazırlayın.
Ailenizle beraber deprem anında ne yapacağınızı konuştuktan sonra deprem çantalarınızı hazırlayın. Bu hazırlık en azından o an geldiğinde ne yapacağım kaygısını azaltır.
2. Böyle dönemlerde genel olarak bilgi kirliliği fazla olur. Çevrenizden "Şöyle olacakmış, böyle olacakmış" tarzında birçok haber alabilirsiniz. Bu tarz söylemler sizi daha çok gerginliğe sokacağından dolayı mümkün olduğunca asılsız bilgilerden uzak kalmaya çalışarak sadece resmi kaynaklardan ve isimlerden gelen açıklamaları takip edin.
3- Deprem döneminde yaşanan aşırı stres vücudunuzu oldukça büyük gerilime sokar. Bu ise psikolojik olarak zor anlar yaşamanıza neden olur. Bu sebeple deprem korkusu yaşanan dönemlerde nefes egzersizleri ile kendinizi rahatlatmayı deneyebilirsiniz. Anksiyete olduğu zamanlarda kalbiniz normalinden fazla atar veya siz öyle olduğunu hissedersiniz.
Bu nedenle o anlarda kendinizi sakinleştirmek adına nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Bu sizin sakin kalmanızı ve mantıklı olarak düşünmenize yardımcı olacaktır.
4-En önemlisi ise korku anı ile tüm hayattan kopmamaktır. Normal zamanda ne yapıyorsanız onları devam ettirmelisiniz. İşinize, dersinize, ailenize odaklanarak deprem korkusunu kendinizden uzak tutmalısınız.
Elbette bu çok kolay yapılamıyor fakat kendinizi bu duruma zorlarsanız korkularınız daha kısa sürede geçecektir. Ne kadar normal hayata odaklanırsanız o kadar deprem olacak korkusunu düşünürsünüz.
5- Bazı zamanlarda fazla kaygı geliştirebiliyoruz. Böyle zamanlarda ise profesyonel destek almamız gerekebilir. Eğer imkanınız varsa bir uzmanla bu konuyu görüşmeyi deneyiniz.
Mümkün olmadığı anlarda ise çevrenizdeki güvenilir ve sakin kişilerle bu korkularınızı konuşunuz. Birileriyle konuşmak, iletişimde kalmak aklınızdaki deprem olacak korkusunu askıya alacaktır.
İstanbul'da yaşanan sarsıntı sonrasında birçok kişi en ufak sallantıyı ve sesi deprem sanarak panik haline giriyor. Bu deprem korkusu ruhsal olarak kötü hissetmenize neden olmanın dışında sağlık sorunlarını da yanında getirebilir.
Bu durumda ise kendinizi telkin ederek daha sakin kalmayı deneyebilirsiniz. Uzmanların önerilerine göre kaygı hissettiğiniz anda nefes egzersizleri deneyebilirsiniz. Nasıl yapıldığını merak edenler buraya!