Son yıllarda kadınlar arasında giderek popüler bir hale gelen bazı kokulu mumların, kalp, damar ve solunum sistemi hastalıklarına neden olabileceği ortaya çıktı. Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada insanların kokulu mum alırken dikkat etmesi gereken kokular açıklandı.
Kokulu mumlar evlerdeki havayı değiştirmek ve daha güzel kokmasını sağlıyor. Birçok insan oda spreyi yerine kokulu mum kullanmayı tercih ediyor. Son yıllarda giderek popüler hale gelmeye başlayan kokulu mumlar özellikle kadınlar tarafından çok tercih ediliyor.
Ancak bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalar gösterdi ki bazı kokulu mumlar büyük tehlikeler barındırıyor. Bilim insanları tarafından kokulu mumların tehlikeleri açıklandı.
Birmingham Üniversitesi'nden Atmosfer Bilimleri Profesörü Christian Pfrang'a göre mumlar yandığında azot oksitler, karbon monoksit ve ince partiküller üretirler. Mum yandıkça ortaya çıkan PM2.5 gibi mikroskobik parçacıklar doğrudan akciğerlere kadar inebilir ve uzun vadede kalp, damar ve solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir.
Özellikle evlerinde çocuk, yaşlı veya astım hastaları bulunan insanların kokulu mum yakarken dikkat etmeleri gerekiyor.
Manchester ve Birmingham üniversitelerinin ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan bilgilere göre sadece bir saat boyunca yanan bir kokulu mumun bulunduğu ortamda kalan bireylerin odaklanma becerilerinin düştüğü, bilişsel görevlerde zorlandığı gözlemlendi.
Mum yandığında havaya salınan formaldehit, benzen ve toluen gibi toksik maddeler bu duruma neden oluyor.
Uzmanlara göre kokulu mumları çöpe atmanıza gerek yok. Zararlarından korunmanız için bazı türlerinden uzak durmanız yeterli oluyor.
Sentetik olan ucuz kokulu mumlar yerine doğal esanslı olanları tercih etmelisiniz. Ayrıca Parafin yerine Balmumu, soya veya hindistancevizi mumlarını da kullanmalısınız.
Mumun yapısının yanı sıra fitil kontrolü de yapmanız gerekiyor. Pamuk ya da ahşap fitiller hem güvenli hem de daha sağlıklı olacaktır.