Yenidoğan bebeklerini emzirmeye başlayan annelerin ilk birkaç hafta içinde göğsünde oluşan enfeksiyona mastit denir. Vaktinde tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açan mastit hastalığı yenidoğan bebeklerini emziren annelerin hayatlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu makalemizde annelerin korkulu rüyası olan "Mastit nedir? Mastit belirtileri nelerdir, Mastit nasıl tedavi edilir?" ayrıntıları haberimizde okuyabilirsiniz...
Bir çeşit iltihap olan mastit hastalığı, meme dokusunun ciltte oluşturduğu enfeksiyon olarak bilinir. Hastalık genellikle yenidoğan bebeklerini emziren kadınlarda arasında görülür. Bu enfeksiyon tıkanmış süt kanallarının bir takım mikroorganizmaların neden olduğu bilinmektedir. İltihabın çatlamış meme başından içeriye sızan bakterilerin neden olmaktadır. Kadınlar arasında mastit sık karşılaşılan bir hastalıktır ve hijyenle alakalı bir konudur.
Mastit belirtileri genel olarak;
olarak sayılabilir.
Mastit iki sebepten oluşur.
İşte bu iki sebep emziren kadınlarda sıklıkla görülen mastit sebebidir.
Emzirmeyen kadınlarda veya erkeklerde mastit nedenlerine bakacak olursak;
Bağışıklık sistemini zayıflatan diyabet gibi hastalıklara sahip olmak mastite sebep olabilir.
Meme ucu yakınındaki kılların tıraş edilmesi, koparılması da inflamasyona ve enfeksiyona sebep olabilir.
Meme implantı olan kişilerde mastit görülebilir.
Mastitin risk faktörleri arasında;
mastitin oluşması risk oluşturan durumlardır.
Mastit olmuş annelere enfeksiyonu yok etmek için genel olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Reçete edilen antibiyotiğin saatinde alınarak kullanılması mastite yakalanma riskini azaltır.
Diğer taraftan, ağrı kesiciler, mastit tedavisinde ağrının azaltılması için kullanılabilir. Özellikle parasetemol, ibuprofen gibi ağrı kesicileri doktorunuz reçete edebilir.
Mastiti olan annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmesi gerekir. Çünkü ağrı sebebiyle emzirilmeyen bebek sütten kesilebilir ve bu durum annedeki mastit semptomların kötüleşmesine neden olur. Süt akışının düzenli olarak devam etmesi enfeksiyonun temizlenmesini sağlar.
Bebekler için anne sütü, anne için de bebeğin sütü emmesi bir lütuftur. Anne sütünün bebekler için çok faydalı olduğu da bilimsel bir gerçektir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin bağışıklık sistemleri güçlü olur ve bebeklerin enfeksiyona yakalanma riskini azaltır. Bu durum bebeklerin daha sağlıklı büyümelerini sağlar.
Bebeklerini sağlıklı bir şekilde büyütmek isteyen anneller, emzirme tekniklerinde yapacakları bazı değişimler mastit tedavisinde olumlu sonuçlar alabilir.
Bunun için annenin;
Mastiti olan annelerin dinlenmesi, emzirme aralarında memeye soğuk uygulamalı, destekleyici sütyen kullanmaları mastitin geçmesine olumlu katkı sağlar.
Mastiti önlenmek için alınacak tedbirler arasında ilk olarak emzirme teknikleri ile ilgili profesyonel yardım alınmalıdır.
Diğer taraftan;