Bir çok besin maddesinin alerjiye sebep olduğu aşikar olsada kafein alerjisi fazla duyulmayan bir durumdur. Belirtileri genelde hafifi seyreder. Bu yüzden hissedilmez bile. Kafein alerjisinde ağızda kuruluk, deride kaşınma, boğazda şişme, ağızda karıncalanma gibi hislerle ortaya çıkar. Ayrıca panik atak başlangıcı da dahil olmak üzere, sinirlilik ve kaygıda artma, kaslarda ağrı, kafein alerjisinin belirtilerindendir.
Tedavisi diyet yoluyla mümkündür. Kahve yerine özellikle sabahları bu alışkanlığı ortadan kaldırmak için çikolata ya da pasta ile kafein ihtiyacı köreltilebilir. Fazla kafein alımının sağlık sorunlarına neden olduğu bellidir. 2 bardak çay veya kahve gerginliğe, sinire iyi gelir ancak uyku bozukluklarına neden olur. Yine aşırı kafein sonucunda endişe ve huzursuzluğa yol açar. Kafeinde toksik vardır. Uzun zaman kafein kullanan insanlar vücut alınan doza alıştığı için bir süre sonra daha da fazla kafein tüketmeye başlarlar. Kafein dozunu ani olarak kesmek ise, baş ağrısı, huzursuz bir ruh hali, yorgunluk, esnemeye neden olur.
Kahvenin yanında, çikolata, yeşil çaylar, siyah çay, ve kolalı içeceklerde kafein mevcuttur. Ayrıca bazı ağrı kesicilerde, kilo kontrol haplarında, soğuk algınlığı tabletlerinde, çeşitli reçeteli ilaçlarda kafein bulunur.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı İmran Özdemir bahar ayında yaşanan alerjilerle ilgili özel açıklamalarda bulundu.
Seyretmek için aşağıdaki linki tıklayınız.