Esasen analitik kimya dalında adını bir maddenin analiz edilmesi için duyduğumuz kalitatif(niteliksel) ve kantitatif(niceliksel) yöntemler günümüzde pazarlama stratejilerinde insan davranışlarına yönelik veri toplama ve bu verileri analiz etme yöntemlerinde kullanılıyor. Her ne kadar bu iki yöntem aynı amaç içinde kullanılıyor olsa da pratikte aralarında büyük farklar vardır. Bu makalemizde sizler için: "Kalitatif ve kantitatif nedir, Kalitatif ve kantitatif yöntemler nelerdir?, Kalitatif ve kantitatif farkları, Kantitatif araştırma nedir, Kantitatif yöntemler nelerdir, Kantitatif ve Kalitatif araştırma farkı, Kantitatif veri nedir, Kalitatif nedir" gibi aklınıza takılan tüm sorulara cevaplar vermeye çalışacağız. Keyifli okumalar diliyoruz.
Yapılan tüm ölçümler ve araştırmalar kantitatif (niceliksel) araştırma ve kalitatif (niteliksel) araştırma şeklinde yapılmakta veya sınıflandırılmaktadır.
Buna göre,
denir.
evet yukarıda sıraladığımız ve kıyas ettiğimiz gibi kalitatif ve kantitatif araştırmada kişilerin ne yaptığını ve ne söylediğini gözlemleyerek verinin toplanmasını, analizini ve yorumlaması gerçekleşir.
Burada dikkat edilmesi gereken şey gözlemlerin ve ifadelerin kalitatif yani yapılandırılmamış bir formda olmasıdır. Bu sebeple kalitatif araştırmalarda veri sadece bir çeviri süreci içinde yer alırsa ancak ölçülebilmektedir.
Amaç: Üstünde çalışılan nedenler ve güdüleyicilerin kalitatif anlayışını kazanmak
Örnek: Az sayıda, temsil edilemeyen vakalar
Temel araştırma aracı: Araştırmacı araçtır. Yeteneklerini ve insanlarla uyum kurarak güven ortamı yaratıp, detaylı bilgiye ulaşır.
Verinin özelliği: Detaylı görsel ve sözel kayıtlar
Veri toplanması veri analizi: Yapılandırılmamış ve İstatiksel değildir.
Çıktı: İlk giriş anlayışını geliştirir.
Amaç: Verileri kantitatif yaparak, örnek grubundan alınan sonuçları anakütlenin tümüne genellemek
Örnek: Çok sayıda temsil edilen vakalar
Temel araştırma aracı: Araştırmacı görünmez olmaya çalışır. Ölçümler veya yanıtlar belirli kapılar dahilinde toplanır.
Verinin özelliği: Yanıtlar sayısal ifade edilir.
Veri toplanması veri analizi: Yapılandırılmış ve İstatikseldir.
Çıktı: Eylemin son aşamasını önerir.
Konuya örnek olması açısından bir örnek verelim.
10 kişiden yeni piyasaya sürülen bir ürün ile ilgili görüşlerini almak istenirse, büyük bir olasılıkla 10 farklı durum ile karşı karşıya kalınabilir.
Fakat her cevaptan sonra, cevapların her biri “pozitif, “negatif ve “tarafsız” olarak nitelendirilebilir.
Bu çeviri aşaması eğer araştırmacı önceden cevapları “evet” ve “hayır” şeklinde oluşturmaya karar verdiyse gerekli değildir.
Gözlemsel teknik veya yapılandırılmamış sorulardan oluşturulan herhangi bir araştırma kalitatif araştırma olarak sınıflandırılabilir.
Kalitatif araştırma; gözlem, görüşme ve içerik analizi gibi kalitatif veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin işlendiği araştırma olarak tanımlanır. Burada amaç daha çok incelenen olgu ve kişi hakkında derinlemesine bilgi elde etmek, gelecekteki çalışmalar için fikirler oluşturmak ya da bir olgu hakkında araştırmacının önsezilerini test edebilmektir.
Kalitatif araştırma, karar vericileri desteklemek amacı ile özellikle keşfedici ama bazen tanımsal araştırma tasarımlarında kullanılmaktadır. Araştırmacının bu yöntemle amacı, kalitatif tanımlayıcı veya nedensel dizaynlarda kullanılmak üzere ön hipotezler oluşturmak ve değişkenleri tespit etmektir.
Genellikle küçük örneklemlerde, belirli bir yapıya bağlı olmadan, bir öngörü ve bilgi sağlamaya yönelik çalışmalar çoğunlukla keşfedici çalışmalardır. Kalitatif araştırmalarda cevaplayıcıların davranış, tecrübe ve hislerinin anlaşılması hedeflenir.
Duygular, düşünceler, davranışlar, niyetler ve geçmiş davranış doğrudan ölçülemeyen ve sadece kalitatif veri toplama yöntemi yoluyla elde edilebilen şeylerden birkaçıdır. Yanıt verici ile daha uzun ve daha esnek bir ilişki vardır ve böylece elde edilen veri araştırmacıya daha derinlemesine bir bakış açısı kazandırmaktadır.
Kalitatif araştırma, tüketici davranışını ölçmek yerine onun anlaşılmasını hedeflemekte ve bu nedenle genellikle araştırmacının bilgisini arttırmak, sonuçları açığa kavuşturmak, problemleri tanımlamak, hipotezleri formüle etmek ve fikirler üretmek için kullanılmaktadır.
Kalitatif araştırma günlük faaliyetleri, alışılagelmiş davranış örüntülerini, hemen akla gelmeyen yerleşik alışkanlıkları açığa çıkarmak için de kullanılabilmektedir.
Kalitatif araştırmanın tercih edilmesinin üç nedeni bulunmaktadır.
Bunlar;
Kalitatif araştırmanın bazı sınırlılıkları da bulunmaktadır.
Temel amacı incelenen olguya ilişkin anlayışımızı derinleştirmek ve araştırma problemini daha bütünsel bir çerçevede incelemek olan çok sayıdaki nitel araştırma yöntemlerinin belli bazı ortak özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Kalitatif (nitel) olarak adlandırılan araştırmaların birçoğu yukarıda sayılan özelliklerin tamamını eşit ağırlıkta taşımazlar. Hatta kimi zaman bu özelliklerden bir ya da ikisine hiç sahip olmazlar. Bunun anlamı, bir araştırmanın “bütünüyle nitel ya da değil” olarak adlandırılmaması gerektiğidir, çünkü nitel olma bir “var ya da yok” sorunu değil, bir “derece” sorunudur.