LDH, vücut enerji üretirken yardım eder. Birçok organda bulunan bir enzimdir. LDH nedir ve LDH düşüklüğü yüksekliği ve normal değerleri kaç olmalı. LDH yüksekliği sebepleri nelerdir.
LDH Nedir; LDH, vücut enerji üretirken yardım eder. Birçok organda bulunan bir enzimdir. Pankreas, böbrek, kalp, karaciğer, iskelet kasları, kan hücreleri ve hatta beyinde de bulunur. LDH oranı, kan sayımı ile ortaya çıkar. LDH yüksek ise hücrelerde bir problem veya hasar olduğunu anlayabiliriz çünkü LDH, vücuttaki herhangi bir yerde bir yaralanma veya kan akacak bir darbe olduysa oraya hücum ederek yükselir. Böyle durumlarda LDH yüksek çıkar. Makalemizde LDH Nedir ve LDH düşüklüğü yüksekliği ve normal değerleri kaç olmalı, ayrıca LDH yüksekliği sebepleri nelerdir bulabilirsiniz.
İzoenzimler denilen beş farklı LDH formu vardır. Yapılarındaki küçük farklılıklar ile ayırt edilirler. LDH'nin izoenzimleri LDH-1, LDH-2, LDH-3, LDH-4 ve LDH-5'tir.
Farklı vücut dokularında farklı LDH izoenzimleri bulunur. Her tip izoenzim için en yüksek konsantrasyon alanları şunlardır:
0-10 GÜNLÜK BEBEKLERDE |
290-2000 U/L |
10 GÜN – 2 YAŞ ARASI |
180-430 U/L |
2 YAŞ – 12 YAŞ ARASI |
110-295 U/L |
12 YAŞTAN BÜYÜKLER İÇİN |
100-190 U/L |
Yüksek LDH seviyeleri, bir tür doku hasarını gösterir. Birden fazla izoenzimin yüksek seviyeleri birden fazla dokuda hasar olduğunu gösterebilir. Örneğin, zatürree olan bir hasta da kalp krizi geçirebilir . Aşırı derecede yüksek LDH seviyeleri, ciddi hastalığı veya çoklu organ yetmezliğini gösterebilir.
LDH, vücutta çok fazla dokuda olduğundan, LDH seviyeleri tek başına doku hasarının yerini ve nedenini belirlemek için yeterli olmayacaktır. LDH ‘yi ölçmenin yanı sıra başka testler de yapılmalıdır. Örneğin, yüksek LDH-4 ve LDH-5, karaciğer hasarı veya kas hasarı anlamına gelebilir ancak karaciğer hastalığı tam karaciğer paneli testi olmadan kesinleştirilemez.
LDH seviyeleri, belirli kanserlerin tedavisi sırasında da, sonuçları yorumlamak ve vücudun ilaçlara verdiği yanıtı izlemek için sıklıkla kullanılır.
LDH eksikliği; vücudun, özellikle kas hücrelerinde enerji olarak kullanılmak üzere şekerin parçalanış şeklinde oldukça önemli rol oynar. Bir kişinin düşük LDH seviyelerine sahip olması çok nadir görülen bir durumdur.
İki tip genetik mutasyon düşük LDH seviyelerine neden olur;