En çok balıkta bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri kalp - damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Diğer taraftan omega 3 ve omega 6 depresyon, kanser, yüksek tansiyon ve kolesterole karşı da olumlu etki yapıyor. Beslenme uzmanları herkesin haftada 2 veya 3 kez balık tüketmesini öneriyor. Peki "Omega 3 ve Omega 6 nedir?, Omega 3 ve Omega 6 içeren besinler nelerdir?" işte tüm detaylar haberimizde...
İklimin sürekli soğuk olduğu, güneşin sıcacık ışınlarının hiç uğramadığı Alaska ve Grönland gibi yerlerde yaşamak kalbe iyi geliyor. Bunun nedeni de oralarda çok fazla balık tüketilmesi öne sürülüyor.
Evet balıkta bulunan yağ asitleri Omega 3 ve Omega 6 sadece kalp damar hastalıklarına değil, depresyon, kanser, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, böbrek hastalıkları, kemik hastalıkları, yüksek kolesterol gibi birçok hastalığa da olumlu etkisi yapıyor.
Omega 3´ü en fazla içeren balıkların başında ise uskumru, sardalye, hamsi ve somon geliyor. Omega 6´yı balığın yanı sıra, daha çok mısır özü yağı, ay çiçek yağı, soya yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlarda da bulabilmek mümkün. Bilim insanları, vücudun üretemediği omega yağlarının, sağlık açısından önemli olduğunu ve mutlaka dışarıdan alınması gerektiğini söylüyorlar. Yine yapılan çalışmalara göre, haftada en az 2 kez balık tüketilmesini öneriyorlar.
Balıketini diğer et türlerinden farklı kılan: protein, A, B, D, E ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, yağ asitleri, fosfor gibi insan vücudu için gerekli vitamin ve mineralleri içinde barındırmasıdır. Ayrıca balıkta doymamış yağ asitlerinin, doymuş yağ asitlerine oranla daha fazla olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle Omega 3 doymamış yağ asitlerine dikkat çekiyorlar. Bebeklik ve çocukluk çağında sinir sistemi ve beynin gelişmesinde yardımcı olan Omega 3, ileri yaşlarda ise genel sağlığın korunması açısından büyük önem taşıyor.
Dünya çapında yapılan birçok bilimsel çalışma, Akdeniz veya İskandinav ülkelerindeki insanların ağırlıklı olarak balık ve deniz ürünleriyle beslenmesi sonucu bu toplumlarda kalp damar hastalıklarının daha az görüldüğünü ortaya koyuyor. Ancak bu durumun sadece balıkyağlarına ve balık tüketimine bağlanması ise yanlış!
Çünkü sadece omegalarla kalp salığını korumanın mümkünü yok. Dolasıyla omeganın yanında kalp sağlığı açısından yaşam biçimini düzenleyerek; dengeli beslenme ve düzenli olarak egzersiz yapıp, sağlığı doğrudan etkileyen sigara ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Omega yağ asitleri sadece balıklarda değil, semizotu olmak üzere, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem, ceviz, avokado gibi besinlerde de bulunuyor.
Omega 6 ise daha çok bitkisel sıvı yağlarda bulunuyor. Uzmanlar omega yağ asitlerinin dışarıdan alınması gerektiğini söyleyerek, balıkyağı hapları konusunda daha dikkatli davranmayı öneriyorlar.
Omega 3 İçeren Diğer Kaynaklar Hangileri?