Her gün saatlerce oyun oynayan Avik Banerjee bir gün aniden yere yığılıp bilincini kaybetti. Banerjee'nin hastalığı hastaneye gittiğinde ortaya çıktı. Oyun oynarken yaptığı hata kalıcı işitme kaybı ve denge bozukluğuna neden oldu.
Üniversitede eğitim görevlisi olarak çalışan 38 yaşındaki Avik Banerjee, boş zamanlarını rekabetçi ve çevrimiçi oyunlar oynamakla geçiriyordu. 15 yıl boyunca her gün 5 ila 6 saat arasında oyun oynayan adamın bu alışkanlığı işitme kaybı yaşamasına neden oldu.
Banerjee'nin oynadığı oyunlar genel olarak sesin oldukça önemli olduğu türden. Bu durumdan dolayı da Banerjee kulaklığın sesini sonuna kadar açarak oyun oynamayı tercih ediyordu.
Baerjee'nin bu alışkanlığı kalıcı işitme kaybı ve denge bozukluğu yaşamasına neden oldu. Oyun oynarken uzun süre yüksek seste kulaklık kullanması iç kulağında hasar bıraktı.
Konuyla ilgili açıklama yapan adam "Uzaktan gelen sesleri artık duyamıyorum. Doktorlar işitme cihazı takmamın gerekeceğini söylüyor. Oyunların fiziksel zararları hakkında kimse konuşmuyor ama insanlar bu konuda bilinçlenmeli" dedi.
Doktorlar tarafından uzun saatler oyun oynayan insanlara uyarılar yapılıyor. Oyuncuların oyunun heyecanına kapılıp kesinlikle kulak ve göz sağlıklarını ihmal etmemesi gerektiği belirtiliyor.
Alınabilecek basit önlemler sayesinde işitme kaybı gibi sorunların önüne geçilebileceği belirtiliyor.
Doktorlar tarafından yapılan tavsiyelere göre oyun oynarken kesinlikle 20-20-20 kuralının uygulanması gerekiyor.
Bu kurala göre her 20 dakikada bir 20 saniyeliğine 6 metreden uzak bir yere bakmalısınız. Bu sayede gözünüzü ekranların zararlarından koruyabilir, baş ağrısı gibi kronik hale gelmiş rahatsızlıklarınızdan kurtulabilirsiniz.
Oyun oynarken veya müzik dinlerken kulaklığınızın ses seviyesine de dikkat etmelisiniz. Artık günümüzde birçok telefon yüksek sesle ve uzun süre kulaklıkla müzik dinlerseniz uyarı yapıyor.
Bu durum aynı şekilde oyun oynarken de geçerli. Oyun oynarken de ses seviyesini düşürerek kulak sağlığınızı koruyabilirsiniz.