Dünya genelinde en çok tüketilen temel gıdalardan biri olan pirinç, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Sağlam ise özellikle pirinçteki arsenik birikimiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Dr. Aysun Sağlam, arsenik maddesinin doğada doğal olarak bulunduğunu ifade ederken, insan faaliyetleriyle bu miktarın ciddi şekilde arttığını söyledi ve ekledi:
"Volkanik faaliyetler, kaya erozyonu ve orman yangınları gibi doğal olaylarla doğaya karışan arsenik, madencilik, fosil yakıt kullanımı, endüstriyel atıklar ve kentsel kirlilik nedeniyle çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor.”
Sulak alanlarda yetişen pirinç, arsenik emiliminde en riskli gıdalardan biri. Dr. Sağlam, “Pirinç bitkisi, toprakta ve suda çözünmüş arseniği kökleriyle emer ve bu madde doğrudan tanelere taşınır. Bu yüzden pirinç, bu toksik maddeyi diğer tahıllara göre daha fazla bünyesinde barındırır” diye konuştu.
Arsenik tehlikesini artıran bir diğer faktör ise iklim krizi. Dr. Sağlam, Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmaları hatırlatarak, “Sıcaklıkların sadece 2 derece artması ve atmosferdeki karbondioksit oranının yükselmesi, pirinçteki arsenik seviyesini daha da yukarı çekiyor. Bu da gelecekte daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Uzun süreli arsenik maruziyetinin ciddi sağlık riskleri doğurduğuna dikkat çeken Sağlam, “Akciğer, karaciğer, böbrek ve mesane kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Aynı zamanda kalp-damar hastalıkları, diyabet, bağışıklık sistemi sorunları ve çocuklarda nörogelişimsel bozukluklarla da bağlantılıdır” dedi.
Bireysel önlemlerin sınırlı olduğunu belirten Dr. Sağlam, “Aşırı pirinç tüketiminden kaçınmak elbette önemli ancak esas çözüm üretim sürecinde. Arsenik emilimi düşük pirinç türlerinin geliştirilmesi, su ve toprak yönetiminin iyileştirilmesi ve endüstriyel arsenik salınımının önlenmesi gibi önlemler alınmalı” çağrısında bulundu.