Tgrt Haber

'Sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda kalabilirsiniz'

07 Mart 2016 15:20 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13
'Sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda kalabilirsiniz'

Sıfır otomobillerde son yıllarda artan fiyatlar dolayısıyla ikinci el otomobile yönelen vatandaşların, araç alım satımlarını, kasko bedelleri üzerinden değil de noter sözleşmelerinde anlaşılan değere göre yapmaları gerektiği bildirildi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda ikinci el otomobil satışlarının  arttığını ancak bu alım satımlardan dolayı bazı vatandaşların mağdur duruma  düştüğünü söyledi.
Her işlem kanuna uygun olarak yapılıyormuş gibi gösterilse de aracını  satan kişilerin farkında olmadan dolandırıcıların eline düşebileceğini dile  getiren Ağaoğlu, otomobilini satanların birkaç ay sonra para ödemek zorunda  kalabileceğini vurguladı.
Noter satış sözleşmelerindeki kasko bedellerinin Türkiye Sigorta ve  Reasürans Şirketleri Birliği tarafından taşıtın cinsi, markası, modeli, tipi,  imal yılı gibi hususlar göz önünde bulundurularak tespit edildiğini anımsatan  Ağaoğlu, "İkinci el araç satışlarında Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri  Birliği tarafından belirlenen bedel, o nakil vasıtasının alım, satım vergisine  esas alınacak matrahtır. Oysa satışı yapılan her aracın bedelini kendi koşulları  içinde değerlendirmek gerekmektedir. Aracın fiyatı günümüz koşullarında daha önce  kaza geçirip geçirmediği, araçta montaj hatası olup olmadığı, araçla kaç  kilometre yol alındığı, satıcının nakit ihtiyacı, piyasa koşulları gibi  hususlarla belirlenmektedir" ifadelerini kullandı.
Özellikle noter satış sözleşmelerine vatandaşlara sorulmadan anlaşılan  miktar değil de kasko bedelinin yazıldığını aktaran Ağaoğlu, "İkinci el araç alan  veya satan vatandaşların çoğu bu konuda bilgi sahibi değil. Bu konuda noterlerde  de bilgi verilmiyor. Daha sonra oluşan uyuşmazlık durumunda konu mahkemeye  taşındığında ve dava açıldığında resmi evrak niteliğinde olan noter satış  sözleşmesi dikkate alınıp bu rakam üzerinden değerlendirme yapabiliyor" dedi.
 
"Ucuza sattığınız araç için alıcıya para ödemek zorunda  kalabilirsiniz"
 
Ağaoğlu, ikinci el araç alan veya satan kişilerin çok dikkatli olması  gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
 "Örneğin piyasa değeri 40 bin lira olan aracınızı nakde ihtiyacınız  olduğu için 35 bin liraya sattınız. Aracın kasko bedeli ise 45 bin lira çıktı ve  noter satış sözleşmesine de bu rakam yazıldı. Satış yapıldıktan bir süre sonra  alan kişi, araçta kusur olduğunu iddia ederek size dava açtı. Eğer karşınızdaki  kişi art niyetliyse mahkemede 'Ben bu aracı 45 bin liraya aldım. Ben alırken  aracın kazalı olduğu söylenmedi. Daha sonra araştırdığımda aracın kazalı olduğunu  öğrendim. Mağdur oldum ve zararımın giderilmesini istiyorum' diyebilir. Bu  durumda aracı satan kişi, satış esnasında kendisine ödenen parayı veya satış  rakamını ispat edemezse mahkeme, noter satış sözleşmesindeki rakamı dikkate alıp  ona göre karar verebilir. Satıcı zaten ucuza sattığı aracının üzerine bir miktar  karşı tarafa para ödemek zorunda kalabilir."
 
Kasko değerinden daha düşük fiyata araç satan kişilerin, gerçek satış  değeri üzerinden vergi ödeyebilmesi için aracının yetkili mercilerde kıymet  takdirini yaptırması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Vatandaşlar bu külfete  katlanmamak ve zaman kaybetmemek için bir miktar fazla vergi ödemeyi göze alarak  kasko değeri üzerinden vergisini ödüyor, noter satış sözleşmesine de aynı değerin  yazılmasını kabul ediyorlar" diye konuştu.
 
 Ağaoğlu, sonradan mağduriyet yaşanmaması için kasko değeri üzerinden  vergisi ödense bile noter satış sözleşmelerine tahsil edilen bedelin yazdırılması  gerektiğini vurgulayarak, "Satışlarda parayı elden vermek yerine daha sonra ne  kadar ödendiğini ispatlayabilmek için karşı tarafın banka hesabına yatırılmalı.  Ayrıca noter sözleşmesinin haricinde alıcı ve satıcı arasında ikinci bir sözleşme  yapılması ve bu sözleşmeye araçların kilometre, plaka, şasi numarası ve hasar  bilgilerinin yazılarak alan ve satan kişinin imzalayıp bir nüshasını saklanması  iyi olur. Tarafların elinde yazılı belge bulunması hukuki durumlarda kişinin  elini güçlendirecektir" dedi.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...