Üç aylarda yapılacak ibadetler nelerdir? Bugün üç ayların başlangıcı olması nedeniyle en çok sorulan soru bu oldu. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Üç aylarda hangi ibadetlerin yapılması gerektiği araştırılıyor. İslam alemi için en önemli olan kandil günleri üç ayların içinde bulunduğu için daha da fazla önem taşırken ibadet etmek isteyenler için de büyük bir imkan oluyor. Peki Üç Aylarda yapılacak ibadetler nelerdir? Üç Aylar tespihi nasıl çekilir? Recep Ayı ibadetleri nelerdir? İşte üç aylar için tüm merak edilenler…
Üç aylar, Hicri takvimde mukaddes bir yere sahip olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının içerisinde bulunduğu aydır. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Ramazan ayına hazırlık aşaması olarak görülen üç ayların başlangıcı ibadet etmek ve oruç tutmak yapılması gerekenlerin en başında yer alıyor. Ramazan orucundan önce Recep ayında tutulan ve üç aylar orucu olarak adlandırılan ibadet, üç aylar orucu ne zaman başlıyor ve nasıl, kaç gün tutulur sorularıyla gündemde yer alıyor. Peki Recep ayı orucu için hangi gün niyet edilir, hangi gün başlar? Üç aylarda hangi ibadetler yapılır, hangi tespihler çekilir? İşte detaylar...
3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu ayda bol bol nafile oruç tutardı.
Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf'in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur.
İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Fakat üç aylariçinde Recep Ayı'nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir.
#haber#
Üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan aylarının içerisinde bulunduğu mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Üç aylar İslam alemi için önemli bir yer tutarken üç ayların başlangıcı ise mukaddes olarak görülen Ramazan ayı için bir nevi hazırlık olarak nitelendirilir. Recep, Şaban, Ramazan olarak adlandırılan üç değerli ayın birleşimidir üç aylar. Recep, Şaban, Ramazan aylarına Peygamber efendimiz tarafından da ayrı önem verilmiştir. Recep ayı bir tövbe ayı yani yeniden ibadete kulluğa dönme ayı. Resulullah ve sahabeye baktığımız zaman recep ayı geldiğinde ibadetlere biraz daha yoğunlaşırlardı. Şaban ayında peygamber efendimiz daha çok oruç tutardı.
Peygamber efendimizden şöyle bir hadis rivayet edilir. ''Recep ayı Allah'ın ayıdır. Şaban ayı benim ayımdır, Ramazan ayı da ümmetimin ayıdır.''
Peygamber Efendimiz tarafından da büyük bir özenle ibadetlerin yerine getirildiği üç aylarda ibadetlere diğer zamanlara kıyasla yoğunlaşılmalı ve azar azar da olsa Allah'ın emirleri yerine getirilmelidir. Pazartesi perşembe oruç tutulabilir, Recep ve Şaban aylarında veya 13-14.15 ayın ortasında üç gün oruç tutulması ayrı bir sevaptır. Kandil gecelerinde tavsiye edilen kaza namazları varsa onları kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, fakirlere yardım etmek Sıla-i Rahim yapmak önemlidir.
Üç aylar, Müslümanların diğer aylara oranla daha fazla ibadet, dua, zikir, hayır ve hasenat işleriyle meşgul oldukları zaman dilimleridir. Hazreti Muhammed Recep ayı geldiğinde "Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır." diye dua etmiştir. Hazreti Muhammed, Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tutmuştur.
Üç Aylar, Rahmân olan Allah'ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı aylardır. Bereket ve feyzinden istifade etmesini bilenler, bu aylardan büyük kazançlar elde ederler. Bu bakımdan üç ayların kıymeti pek büyüktür. Ahiret sermayesinin artmasına vesile olan kudsî aylardır.