Tgrt Haber

Almanya baskılara dayanamadı: Rusya'ya karşı Ukrayna için kesenin ağzını açtı

16 Nisan 2022 15:25 - Güncelleme : 16 Nisan 2022 15:37
Almanya baskılara dayanamadı: Rusya'ya karşı Ukrayna için kesenin ağzını açtı

Rusya-Ukrayna savaşında Kiev’i yeterince desteklemediği gerekçesiyle eleştirilen Almanya, baskılara dayanamadı. Hükümet, 'ortaklık ülkeleri' için yapılacak yardım miktarını 2 milyar avroya artırma kararı aldı. Bu yardım fonlarının çoğu Ukrayna için kullanılacak.

Rusya-Ukrayna savaşında Kiev’i yeterince desteklemediği gerekçesiyle baskı altına bulunan ve eleştirilere dayanamayan Alman hükümeti, "Ortaklık ülkeleri" için yapacağı yardımı 2 milyar avroya çıkarma kararı aldı.

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, 2 milyar avroya yükseltilecek ortaklık ülkelerine güçlendirme yardımının ek bütçeden karşılanacağını belirtti.

Lindner, bütçenin artırılması konusunda Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un erkenden talepte bulunduğunu bildirerek “Fonların çoğu Ukrayna için kullanılacak." dedi.

Alman basınında bir hükümet sözcüsüne dayandırılan habere göre, iki hafta önce güçlendirme yardımı için bütçenin artırılmasında yetkili olan bakanlıkların fonun önemli ölçüde artırılması konusunda anlaştığı belirtildi.

Alman hükümeti, 2016 yılında güçlendirme yardımı için oluşturulan fonla kriz bölgelerindeki ortaklık ülkelerine kendi güvenliğini sağlaması konusunda bir girişim başlattı. İlgili ülke silahlı kuvvetlerinin yanı sıra bu fon, polis ve sivil korumanın desteklenmesi için kullanılıyor. Daha önce Irak, Ürdün, Tunus, Mali ve Nijerya gibi ülkelere sağnanan bu yardım 2021’in sonuna kadar 350 proje için 600 milyon avro fon temin edildi.

MUHALEFETTEN ALMAN HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada Başbakan Scholz’un Ukrayna’ya silah sağlama konusundaki politikasını eleştiren Alman ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, hükümetin Ukrayna’ya hangi silahları teslim ettiğini ve en önemlisi var olan malzemeyi neden teslim etmediğini bilmek istediklerini söyledi.

Scholz’un takındığı tavırla uluslararası toplumun Rusya’ya karşı birlikteliğini tehlikeye attığını savunan Merz, silahların ne zaman ve nerede teslim edildiğini bilmek istediklerini aktardı.

Ayrıca Merz, Alman kamuoyunun ve Ukrayna’nın Alman hükümetinin ne yaptığını bilmeye hakkı olduğunu kaydetti.

ALMANYA ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE

Batılı ülkeler, 2022’nin başında Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasına karşı Ukrayna’nın savunmasını artırmak için silah sevkiyatı yaparken Almanya çelişkili silah politikası izlemekle eleştirilmişti.

İngiltere, ABD ve Baltık ülkeleri gibi Batı ülkeleri Ukrayna’ya askeri yardımda bulunacağını belirtirken Almanya’nın çelişkili tutumu hem müttefik ülkelerde hem de ülke içinde şaşkınlığa yol açmıştı.

Bu konudaki baskıları azaltmak için Ukrayna'ya askeri hastane ve miğferlerle destek vereceğini açıklayan Alman hükümeti, bunun yanında başta doğal gaz ile ilgili süreçler olmak üzere Rusya’ya karşı enerji ambargosu veya Ukrayna’ya silah teslimatları Avrupa Birliği'nin Moskova’ya karşı tutarlı adımlar atmasını da engelliyordu.

BERLİN BASKILARIN ARDINDAN STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

Prensip olarak kriz bölgesi olduğu için Ukrayna'ya ölümcül silah sevkiyatını reddeden Alman hükümeti Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin baskıların ardından stratejisini değiştirerek "Stinger" uçaksavar sistemi ile tanksavar füzelerini Ukrayna'ya teslim etmişti.

ALMANYA SAVAŞI FİNANSE EDİYOR ALGISI

Öte yandan doğalgaz konusunda Rusya’ya bağlı olan Almanya’nın Rusya'dan ithal ettiği enerji ürünlerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı başaramaması "Almanya'nın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını finanse ettiğine dair" yıkıcı bir algıya da yol açıyor.

Rus petrolü, gazı ve kömürüne sanayide çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu Almanya'nın ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini, ham petrolün yüzde 35'ini ve kömürün yüzde 45'ini Rusya'dan karşılıyor.

Savaşta 52. güne girilirken başta İngiltere olmak üzere birçok ülke savaşın ardından silah ve askeri teçhizat sevkiyatı gerçekleştirdi.

Son olarak ABD yönetimi, Kiev yönetimine 13 Nisan’da 800 milyon dolarlık silah ve mühimmat sevkiyatı yapacağını duyurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...