Geçtiğimiz gün düzenlenen AB Liderler Zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye dair açıklamaları dikkat çekti. Almanya bir kez daha Türkiye'yle işbirliği çağrısı yaptı.
AB Liderler Zirvesi öncesinde oldugu gibi zirvede de Türkiye ele alindi. Zirve öncesi Almanya’dan Türkiye’ye yönelik diyalog ve is birligi çagrisi sesleri yükselirken, Almanya Disisleri Bakani Heiko Mass’in ardindan Almanya Basbakani Angela Merkel de Türkiye ile siki is birliginden söz etti. Almanya Basbakani Angela Merkel de “AB’de ortak çikarlar üzerine is birliginin ilerletilmesi için Türkiye ile diyalog gündeminin hizla hayata geçirilmesi gerekir” dedi.
Berlin’den üst üste gelen diyalog ve is birligi çagrilarini uluslararasi iliskiler uzmani Prof. Dr. Bilal Sambur’a yorumladi. Sambur, Almanya’nin Türkiye’nin AB’ye yakin olmasini istedigini su sözlerle belirtti:
“Türkiye’nin Rusya ile yakinlasmamasini ve ABD ile iliskilerinin normallesmesini isteyen bir konumu var. Mülteciler dâhil birçok konuda Türkiye’nin öneminin farkindalar. Almanya, Türkiye’nin arasinin soguk oldugu Fransa’ya da mesaj vererek, Türkiye-AB iliskilerinde liderlik yapmak niyetinde.”
“Mültecilerin de Avrupa’ya geçmeden önceki duragi Türkiye. Avrupa tabii mülteciler krizini kendisi için büyük bir varolus sorunu olarak degerlendirdi. Bu nedenle Almanya öncülügünde Türkiye’den, Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçmemesi için is birligi talep edildi. Bu baglamda 2015’te AB ile bir mülteci anlasmasi yapildi.”
“Türkiye’nin su anda AB ile iliskileri sorunlu bir asamada ancak ABD Baskani Joe Biden’in isbasina gelmesi ile beraber AB ve ABD’nin küresel sorunlar karsisinda ortak politika belirleme görüsü ortaya çikti. Almanya bu yeni durum baglaminda, Türkiye-AB iliskilerinin normallesmesini istiyor. Normallesmesi için de özellikle Suriye savasi sonrasinda ne olacagi ve mültecilerin durumu ne olacak gibi konularda mevcut duruma uygun bir politika belirleme arayisi var.”
Almanya’nin, Türkiye’nin AB’ye yakin olmasini istedigine dikkat çeken Sambur “Merkel’in Ankara’nin Rusya ile yakinlasmamasini ve ABD ile iliskilerini normallestirmesini isteyen bir konumu var. Almanya’nin ayrica, mülteciler dâhil birçok konuda Türkiye’nin tekrar AB ile iliskilerini normallestirme ve Türkiye-AB iliskilerinde liderlik yapmak niyetinde oldugunu söyleyebiliriz” açiklamasini yapti.
“Türkiye simdiye kadar hem AB hem de ABD ile sikintili süreçler yasadi” diyen Sambur “Hâlâ kriz konulari gündemde. Ne Almanya ne de ABD, Türkiye’nin problem yasanan bir ülke olmasini istiyor. Daha çok is birligi ve bu sorunlarin çözümünde bir parter olarak görüyor. Bunun yani sira Almanya, AB’nin bir diger dinamo gücü olan Fransa’ya da mesaj veriyor. Fransa ile Türkiye’nin iliskileri hâlâ soguk. AB’ye liderlik yapma anlaminda Almanya bunu bir firsata da çevirmek istiyor” dedi.