Avrupa savunma sanayisinde personel krizi

Uzun yıllar sonra savunma sanayinde yeniden üretime odaklanan Avrupa şimdi de işçi kriziyle karşı karşıya. Ürerim yapmak isteyen şirketler işçi bulamıyor…

Avrupa savunma sanayisinde personel krizi
KAYNAK:
Berkay Alptekin
|
GİRİŞ:
27.05.2025
saat ikonu 11:17
|
GÜNCELLEME:
27.05.2025
saat ikonu 11:17

Avrupa'da savunma sanayisi hızla büyürken, sektörün karşısındaki en büyük engel artık teknoloji değil, insan kaynağı. Füze ve drone motorları üreten Çekya merkezli PBS Group’un operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı Pavel Cechal, “İş var, büyüme potansiyeli var ama çalışacak insan bulamıyoruz” diyor. Durum yalnızca onun firmasıyla sınırlı değil; kıtanın dört bir yanındaki savunma şirketleri, eleman bulmakta ciddi zorlanıyor.

“HEMEN İŞE ALIRIZ AMA ORTADA ADAM YOK”

Prag’a iki saat uzaklıktaki Velka Bites’te bulunan PBS Group’un fabrikasında 800 kişi çalışıyor. Ancak Cechal’a göre bu sayı rahatlıkla iki katına çıkabilir. Şirket geçen yıl maaşlara %8 zam yaptı, bu yıl da %10’luk bir artış planlıyor. “Şu an şirketin her kademesinde alım yapıyoruz” diyen Cechal, yine de ihtiyacı karşılayamadıklarını söylüyor.

GENÇLERE ULAŞMAK İÇİN OKUL KURDULAR

Sektör; yapay zekâ mühendislerinden veri bilimcilerine, kaynakçılardan mekanikçilere kadar birçok alanda uzman arıyor. Ancak bu alanlarda eğitimli eleman bulmak zor. Birçok şirket çareyi maaşları artırmakta, sektör dışından çalışan çekmekte ve öğrencileri erken yaşta sektöre kazandırmakta arıyor. PBS Group ise işi bir adım öteye taşıyıp kendi eğitim okulunu kurmuş. CEO Milan Macholan, bu yolla kendi personellerini kendilerinin yetiştirdiğini söylüyor.

SİPARİŞLER AVRUPA’DAN KAÇIYOR

2022’deki Rusya-Ukrayna savaşından bu yana AB savunma harcamalarının %78’i, yani büyük kısmı, Avrupa dışına gitti. Bunun %63’ü ise ABD’ye. AB şimdi bu trendi tersine çevirmek istiyor. “Union of Skills” adlı yeni girişim, bu amaçla hem eğitimi hem istihdamı hedefliyor. Ama uzman sıkıntısı hâlâ büyük bir sorun.

ASKERÎ ÜRETİM ARTTI, AMA REKABET BASKISI DA VAR

Fransız-Alman ortaklığı KNDS, Ukrayna’da kullanılan CAESAR obüslerini üretiyor. Şirket, merkez fabrikasında vardiyaları artırdı ve işe alımları yıllık %50 oranında yükseltti. Ancak genel müdür Nicolas Chamussy’ye göre, maaşları fazla artırmak da rekabet açısından riskli: “Savaş ekonomisindeyiz ama aynı zamanda ekonomik bir savaşın içindeyiz.”
Özellikle otonom silah sistemleri üzerinde çalışan yapay zekâ uzmanları ile küçük ölçekli üretim bilgisine sahip ustalar, sektörde en çok aranan profillerin başında geliyor. KNDS sözcüsü Gabriel Massoni’ye göre, bu tür üretim Peugeot 308 yapmak gibi değil; çok daha özel bilgi ve beceri gerektiriyor.

760 BİN KİŞİLİK AÇIK KAPIDA

Kearney danışmanlık firmasının raporuna göre, Avrupa savunma harcamalarının NATO’nun %2’lik hedefinden %3’e çıkması, kıtada 760 bin yeni nitelikli çalışana ihtiyaç doğuracak. Ancak bu da mevcut insan kaynağının yetmeyeceğini gösteriyor.

OTO SANAYİ ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

Alman Rheinmetall, 2028’e kadar çalışan sayısını 9 bin kişi artırmayı planlıyor. Thyssenkrupp’un denizaltı ve fırkateyn bölümü, sadece Wismar’daki tersanesi için 1500 kişi arıyor. Leonardo gibi büyük şirketler ise STEM alanında eğitimli gençlerin sanayiye ilgisinin azlığından yakınıyor.
Fransa’da savunma sanayisine teknik personel bulan Godefroy Jordan, ulaştıkları adayların çoğunun CV’si bile olmadığını söylüyor. “Bu bir finans sorunu değil, tamamen insan kaynağı meselesi. Gerekli yetenekler ortada yok,” diyor.

ETİKETLER
#ab
#forex
#teknoloji
#eğitim
#istihdam
#savunma sanayii
#nato
#rekabet
#rekabeti
#Insankan Kaynağı
#Siparişler
#Knds
#Pbs Group
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.