Fransa’nın Roubaix kentinde, Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Eyüp Sultan Camisi, 12 yıllık bir emeğin ardından görkemli bir törenle ibadete açıldı. Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, DİTİB Fransa Başkanı Bayram Demirtaş ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, caminin dostluk ve birlik simgesi olduğu vurgulandı. İstanbul’dan özel avize ve Manisa yün halılarıyla süslenen camiye çıkan caddeye “İstanbul Caddesi” adı verilirken, bu anlamlı yapıyla birlikte gönüllerin de birleştirilmesi hedefleniyor.
Eyüp Sultan Camisi'nin ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törene, Türkiye'nin Paris Başkonsolosu Kerem Yılmaz, Din Hizmetleri Genel Müdürü Şaban Kondi, DİTİBFransaBaşkanı ve Paris Din Hizmetleri Müşaviri Bayram Demirtaş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Daire Başkanı Fatih Nişancı, Eyüp Sultan Camisi Derneği Başkanı İbrahim Alcı, yerel yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Din Hizmetleri Genel Müdürü Kondi, törende yaptığı konuşmada, camilerin sadece ibadet mekanı değil, dostluk ve birlikte yaşama iradesinin bir simgesi olduğunu belirterek, "Bu cami, gönülleri ve kalpleri birleştiren bir yapı." dedi.
DİTİB Fransa Başkanı Demirtaş, İslam inancında, cami ve mescitlerin Kabe'nin bir şubesi olarak görüldüğünü anlattı.
Yapımı yaklaşık 12 yıl süren 3 bin kişilik ibadet alanı olan cami, Osmanlı mimarisi ilham alınarak inşa edildi.
23 metre yüksekliğinde 1 minaresi, 15 metre yüksekliğinde 1 ana kubbesi ve 7 küçük kubbesi bulunan caminin, mermerleri Konya'dan, kapılar Maraş'tan getirildi ve bünyesinde özelManisayün halısı kullanıldı.
Camide, İstanbul'dan getirilen 4 katlı 8 metrelik büyüklüğünde bir avize yer alırken, ibadethaneyi, örümcek ve haşerelerden uzak tutmak için Mimar Sinan'dan ilham alınarak avizede deve kuşu yumurtaları kullanıldı. Roubaix Belediyesi, camiye çıkan caddenin adını "İstanbul Caddesi" olarak değiştirdi.