AUKUS krizini değerlendiren Cezayir asıllı Fransız siyasetçi Mourad Ghazli "Cumhurbaşkanı Macron’un kibri ve sömürü hırsı sebebiyle sadece ABD, Avustralya, İngiltere ile değil; dünyanın hemen hemen her ülkesi ile problemliyiz" dedi
Avustralya’nin, Fransa ile yaptigi 66 milyar dolarlik anlasmadan vazgeçerek Ingiltere-ABD ortakligi ile sözlesme imzalamasi büyük bir krize dönüstü. Sert beyanatlari büyükelçilerin çagrilmasi izlerken, Fransa rakip ülkeleri ihanetle suçladi. AUKUS krizini gazetemize degerlendiren Cezayir asilli Fransiz siyasetçi Mourad Ghazli "Yasanan gerilim bir sonuç. Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un kibri ve sömürü hirsi sebebiyle Fransiz dis politikasi çöktü. Su an Fransa’da sadece ABD, Avustralya, Ingiltere degil; dünyanin hemen her ülkesi ile problemli bir hükûmet" tespitinde bulundu.
Fransa’da sendika baskanligi yapan ve yerel yönetimlerde aktif görevlerde bulunan Ghazli, partisi "Fransiz Halk Hareketi Birligi" tarafindan Cumhurbaskanligi aday adayi olarak gösterilmisti. Ghazili, Macron ile birlikte çöküse geçtigini iddia ettigi Fransiz dis politikasi ile ilgili su ifadeleri kullandi: ABD-Ingiltere ve Avustralya ile yasanan gerginlik kesinlikle bir vizyon eksikliginin ürünü. Bu durum sadece bu üç ülke ile de sinirli degil. Su an Afrika kitasi, Orta Dogu ve Asya’da istenmeyen ülkeler listesinin basinda Fransa geliyor. Bunun sebebi ise Macron’un eski sömürge refleksleri ile kibirli, muhataplarini küçük gören söz, tavir ve politikalaridir. Iktidarda kaldigi dönem boyunca sesi çok fazla çikan Macron hükûmeti, girdigi bütün siyasi, ekonomik, askerî mücadeleleri kaybetti. Gerek Libya basta olmak üzere Afrika’da, gerekse, Karabag, Suriye ve Irak’ta sifir çektiler. Sadece Suudi Arabistan ve BAE gibi Arap ülkelerine Afrika Sahel aksinda sagladiklari önemsiz imtiyazlar sayesinde faturalari ödetiyorlar. Türkiye’ye karsi sergiledigi agresif tutumun sebebi, yasadigi bu yenilgiler ve Türkiye’nin önlenemeyen yükselisi.
Macron, hemen hemen gittigi her Afrika ülkesinde o ülke yöneticilerini ve halkini asagiliyor. Tek boyutlu (kendi lehine) menfaat iliskilerini zorluyor. Onlari nüfus artisi konusunda azarliyor. Onlarla ilkel sömürge dili ve tavri ile iliski kuruyor. Oysa Türkiye Cumhurbaskani Erdogan gittigi yerde insanlari kucakliyor, onlara saygi duyuyor ve menfaatsiz sevgi, yardim elini uzatiyor. Muhataplarina 'kardesim' diye hitap ediyor ve kazan-kazan yöntemini uyguluyor. Macron kesinlikle Erdogan’i örnek almali. Elbette bu tavir farkliligi siyasi, insani oldugu kadar ekonomik, askerî boyuta da yansiyor. Su an Afrika’da her açidan yükselen deger Türkiye. Fransa hükûmeti bunu iyi analiz etmek zorunda. Reel rakamlara bakildiginda Fransa her geçen gün zemin kaybederken Türkiye’nin stratejisi Ankara’ya kazanç olarak geri dönüyor. Erdogan yönetiminin kazanimlari her alanda Fransa’yi katladi. Sayginlik ve kamuoyu sempatisi yaninda ihracat orani sürekli büyüyor.
Fransa Cumhurbaskani Macron’un eski ABD Baskani Donald Trump ile kavgali oldugunu hatirlatan Mourad Ghazli “NATO için ‘beyin ölümü gerçeklesti' dedi. Macron sonra Biden’i destekledi ancak simdi onunla da anlasamiyor. Geçtigimiz günlerde Irak’a gitti ve ülkenin yeniden yapilanmasi sürecinde ana aktör gibi davrandi. Oysa o bölgede Türkiye olmadan, Fransa’nin ciddi isler yapma sansi çok az. Orada Kürt ayrilikçilari yumusak karin olarak görüyor ve siyasi güç kullanmaya çalisiyor. Öte yandan Afrika-Sahel bölgesi ülkelerinde Fransiz varligina karsi birçok protesto düzenlendi. Fransiz ordusu tarafindan öldürülen çok sayida sivil kayipla ilgili resmî raporlar hazirlandi. BM, Fransiz saldirilariyla ilgili uluslararasi bir sorusturma istedi. Libya’da destekledigi Hafter ve Karabag’da Ermeni çeteler yüzlerce savas suçu isledi. Bu suçlara fiilen destek verdi. Oysa tüm bu süreçlerde BM kararlari ve uluslararasi teamülleri gözeterek örnek teskil ediyor. Yine basta Mali olmak üzere Sahel ülkelerinde yürüttügü Barkhane operasyonu tam bir hezimete dönüstü ve Fransiz güçleri orada batakliga saplandi. Çok istedigi hâlde askerî varligini çekmekten bile aciz durumdalar” dedi.
Fransiz siyasetçi Ghazili "Fransa’nin Yunanistan disinda hiçbir Avrupa ülkesi ile savunma sanayi ihracati yok. Onlarin da nasil ödeme yapacagini kimse bilmiyor. Fransa’nin baslattigi Avrupa ordusu tartismasi anlamsiz bir hayal" yorumunu yapti. Avrupa ülkelerinin savunma alaninda ABD’ye bagimli ve NATO korumasindan mutlu oldugunu vurgulayan Ghazili "böyle bir olusumu karsilayacak ne mali kaynak ne de insan-asker potansiyelleri var. Hiçbir Avrupa ülkesi böyle bir karari desteklemiyor’’ dedi.