Güney Kore, Kuzey Kore'nin son dönemde iyice artan füze testleri ve tehditleri konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulundu.
Güney Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Hwang Joon-kook, Kuzey Kore'nin 14 Ocak'ta gerçekleştirdiği bu yılın ilk balistik füze denemesine ilişkin olarak, konseyin acil toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hwang, Konseyin 15 üyesinin tamamının, Kuzey Kore'nin söylem ve eylemlerinin "Giderek daha ciddi hale gelmesinden" duyduğu endişeyi ifade etti. Bir gazetecinin BMGK'nin konuya karşı sergilediği sessizlik ve eylemsizliğin nasıl aşılabileceği hakkındaki sorusuna Hwang, "Bu, büyük bir soru. Bu konuyu tartışacak, düşünecek ve nasıl ilerleyeceğimizi konuşacağız" şeklinde cevap verdi.
Hwang, Kuzey'in nükleer politikalarının oldukça endişe verici olduğunu belirterek, BMGK'nin Kuzey Kore konusundaki bölünmüş durumuyla ilgili olarak, Pyongyang'ın artan füze testleri ve tehditleri konusunda "Sessizliğinizi bozun" çağrısında bulundu.
BMGK, Kuzey Kore'ye 2006'daki ilk nükleer denemesinden sonra nükleer ve balistik füze programlarını frenlemeyi amaçlayan yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.
2017'de kabul edilen son yaptırımların ardından, Çin ve Rusya'nın, ABD liderliğindeki bir tasarıyı veto etmelerinin ardından veto yetkilerini kullanarak çoğu kararı engellediği kaydedildi. Kuzey Kore'nin, mevcut BM yaptırımlarını ihlal ederek füze denemelerini artırmasının ve Kim Jong Un'un tehditlerinin bölgesel gerilimi tırmandırdığına dikkat çekildi.