Tgrt Haber

İngiltere'nin güvenlik danışmanından korkutan uyarı: Kazara ‘nükleer savaş’ çıkabilir 

28 Temmuz 2022 09:37 - Güncelleme : 28 Temmuz 2022 09:56
Bir süredir Tayvan ile Çin arasındaki gerilim artıyor.
Nükleer savaş,Ukrayna,Çin,Rusya

Ukrayna savaşı dünyanın üç büyük askeri ve nükleer gücü olan Çin ve Rusya ile ABD’yi karşı karşıya getirdi. Bu durum nükleer felaket riskini de artırıyor. İngiltere'nin ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove’dan kritik açıklamalar geldi. 

Bir süredir Tayvan ile Çin arasındaki gerilim artıyor.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, nükleer savaş korkusunu gün yüzüne çıkardı. İki ülke arasındaki savaş, dünyayı neredeyse yarım asırdan sonra yeniden Batı ve Doğu şeklinde ikiye böldü. İngiltere'nin ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove’un yaptığı açıklama bugün dünya basınında geniş yer aldı. Sir Stephen Lovegrove, siyasette çok yoğun olarak kullanılan ‘arka kapı’ kanallarının bozulduğunu söyledi. 

RİSK ARTTI 

Tayvan anlaşmazlığı, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye karşı yürüttüğü  tehditkar politika bir kez daha topyekûn savaş korkusunu gündeme getirdi. Sir Stephen Lovegrove, arka kapı kanallarının aşınmasının, savaşın kazara tırmanma olasılığını artırdığını söyledi. Washington'da Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde yaptığı konuşmada, Çin ve Rusya ile iletişimin bozulmasının ‘stratejik çatışmaya hızla tırmanma’ riskini artırdığına inandığını açıkladı.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDEN FARKLI

Lovegrove sözlerine şöyle devam etti: “Soğuk savaş sırasında, Sovyet doktrini ve yetenekleri konusundaki anlayışımızı geliştiren bir dizi müzakere ve diyalogdan yararlandık ve bunun tersi de oldu. Bu, ikimize de nükleer savaşa girme yolumuzu yanlış hesaplamayacağımız konusunda daha yüksek bir güven verdi.” İngiliz uzman, ABD ve Çin arasındaki diplomatik görüşmelerin faydalı olacağını söyledi. 

ABD-ÇİN GÖRÜŞMELERİ DESTEKLENMELİ

Öte yandan Sir Stephen sözlerine bugün yaşanan gerçekleri anlatarak şöyle devam etti: “Bugün, gelecekte bizi tehdit edebilecek diğerleriyle – özellikle Çin ile – aynı temellere sahip değiliz. Burada Birleşik Krallık, ABD Başkanı Biden'ın Çin ile önemli bir adım olarak önerdiği görüşmeleri güçlü bir şekilde desteklemektedir.”

HİPERSONİK FÜZE YARIŞI  

Geçen yıl Pekin, bir hedefi vurmadan önce dünyayı dolaşan hipersonik bir füzeyi test etti. Çin, Rusya ve ABD, ayrı ayrı, ses hızının beş katından daha hızlı hareket eden hipersonik füzeler geliştiriyor. Lovegrove: “Çin'in nükleer silah sistemlerinin hem sayısını hem de türünü artıracak nükleer modernizasyon programı hakkında net endişelerimiz var” dedi. Moskova, Ukrayna'da Kinzhal füzelerini konuşlandırdığında, bir savaş sırasında hipersonik sistemleri kullanan ilk ülke Rusya oldu. 

Kaynak: Mirror
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...