Okyanusun ortasındaki gizemli çukurun sırrı çözüldü

Hint Okyanusu'nun deniz tabanının büyük bir bölümünün içe çökük olmasının nedeni bulundu. 

Okyanusun ortasındaki gizemli çukurun sırrı çözüldü
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
01.07.2023
saat ikonu 13:56
|
GÜNCELLEME:
01.07.2023
saat ikonu 13:56

Hint Okyanusu'nun deniz tabaninin muazzam bir bölümünün, Dünya'nin bu bölgesinin altinda daha az kütle oldugu için tuhaf sekilde içe çöktügü yeni bir arastirmada belirtildi. Bangalore'daki Hindistan Bilim Enstitüsü'nden bilim insanlari, önceki arastirmalarda bu bölgenin neden küresel deniz seviyesi ortalamasindan çok daha düsük bir derinlikte olduguna dair birçok teori öne sürülse de bunlari kanitlamanin zor oldugunu söylüyor.

YER ÇEKIMI ÇOK DÜSÜK 

Geophysical Research Letters adli bilimsel dergide persembe günü yayimlanan yeni çalismada, Hint Okyanusu'ndaki bu dev "çukurun" Dünya'nin yerçekiminin bu bölgede çok düsük olmasindan kaynaklandigi bulundu. Çalismada bilim insanlari "yerçekimi çukurunun" kökenine inmek için son 140 milyon yillik levha tektonigi hareketlerini yeniden yapilandirarak bilgisayar simülasyonlarini çalistirdi.

FARKLI YER ÇEKIMI SERGILENIYOR 

Bilim insanlari bunun yaninda Dünya'nin farkli bölgelerinde, altlarindaki kabuk, manto ve çekirdek katmanlarinin kütlesine bagli olarak farkli yerçekim kuvvetleri sergilendigini de tespit etti.

Arastirmada, Hindistan'in güney ucunun yaklasik 1200 km güneybatisinda yer alan Hint Okyanusu'nun deniz tabaninin üç milyon kilometrekarelik genis bir bölümünde görülen düsük kütleçekim anomalisinin kaynagi incelendi.

Okyanusun ortasındaki gizemli çukurun sırrı çözüldü

Bu bölgedeki deniz seviyesinin küresel ortalamadan 106 metreden daha fazla asagida oldugu tespit edildi. Çalismada arastirmacilar, tektonik levhalarin bazi bölümlerinin Afrika'nin altindaki manto boyunca battigini buldu. Arastirmacilar, bu çöküntüye karsilik olarak Hint Okyanusu'nun altindaki mantodan sicak ve daha az yogunlukta baloncuklarin fiskirdigini söylüyor.

140 MILYON YIL ÖNCE BASLADI 

Bilim insanlari çalismada söyle yazdi: Burada 140 milyon yil önceden baslayarak küresel manto konveksiyonu modellerinde levhanin yeniden yapilandirilmasini model aliyoruz ve batan Tethyan levhalarinin Kayma Hizinin Düsük Oldugu Büyük Afrika bölgesini altüst ettigini ve Hint Okyanusu'nun altinda bu negatif jeoit anomalisinin olusumuna yol açan kabarciklar ürettigini gösteriyoruz.

GEZEGENIN EN HAFIF YERI 

Bilgisayar simülasyonu Afrika'nin altindaki tektonik plakalarin yaklasik 30 milyon yil önce alt mantoya ulastigini ve buna karsilik olarak manto kabarciginin yaklasik 20 milyon yil önce Hint Okyanusu'nun altinda yükselmeye baslayarak buranin, gezegenin en hafif bölümü hale gelmesine yol açtigini da tahmin etmeyi basardi.

Bilim insanlari bu anomalinin milyonlarca yil daha sürecegini ve mantodan gelen madde akisi durdugunda sona erebilecegini tahmin ediyor.

 

 

ETİKETLER
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.