Dünyada Covid-19 pandemisi endemiye dönerken hiç aşılanmayan ve karantinaya giren Kuzey Kore en fazla risk oluşturan iki ülkeden birisi. Hiç aşılanmamış ülkenin pandeminin merkezi haline dönüşeceği tahmin ediliyor.
Dünyanın kapalı kurusu Kuzey Kore, Covid-19 salgını sürecinde tam kapanma uygulanırken aşı da kullanmadı. Dünyadaki tüm ülkeler kapılarının bir birine yavaş yavaş açarken Kuzey Kore’de tek bir aşı bile vurulmamış olması riskleri ciddi oranda artırıyor. Kuzey Kore’nin açılmalardan sonra pandeminin merkez üssü olacağından korkuluyor. Kuzey Kore de Çin’e benzer bir şekilde Ocak 2020’den bu yana sınır kapanmalarını ve karantina önlemlerini içeren bir ‘sıfır Covid politikası’ uyguluyor. Pek iyi olmayan sağlık sisteminin Covid-19 ile başa çıkamayacağını düşünen Pyongyang yönetimi, Kuzey Kore'yi dış etkilere tamamen kapattı. Bu politikanın virüsün ülkeden uzak kalmasını sağladığı iddia ediliyor.
Kuzey Kore, Covax’in çok sayıda teklifine rağmen aşılama başlatılmadı. Dünya çapında maske zorunluluğunun ve pandemi yasaklarının kalktığı bugünlerde, Kuzey Kore, yeniden açılmaya nasıl başlayabileceğine dair hiçbir işaret vermiyor. Koronavirüs aşısı uygulamayan iki ülkeden biri olmaya devam ediyor. Bu ülkelerden birisi de Doğu Afrika’da bulunan Eritre. Altı milyonluk nüfusu olan Eritre, yaklaşık 10.000 Covid vakası bildirdi.
#haber#
Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü Direktörü Lee Wootae, sunulan aşıların sayısından ve türünden duyulan memnuniyetsizliğin Pyongyang'ı sevkiyatları geri çevirmeye itmiş olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Şimdiye kadar Kuzey Kore'ye sunulan aşılar çoğunlukla AstraZeneca ve Sinovac oldu. Kuzey Kore’nin istediği şey ise mRNA aşıları.”
Diğer yandan Kuzey Kore rejiminin aşıları alma konusundaki isteksizliğini siyasal nedenlere bağlayan uzmanlar da var. Kyung Nam Üniversitesi Uzak Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde profesör olan Lim Eul Chul, “Pyongyang'ın aşı tekliflerini kabul etmesi için şeffaf bir aşı dağıtım planını garanti etmesi gerekiyor. Bu, uluslararası gözlemcilerin ülkeye girmesine izin vermek ve aşının nasıl ve kime dağıtıldığına müdahale etmelerine izin vermek anlamına geliyor.”