Koronavirüs salgı sırasında geliştirilen BioNTech'in Comirnaty isimli aşısının yan etkilerine yönelik tazminat davasının ilk duruşması gerçekleştirildi. Avrupa İlaç Ajansı’nın BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty’nin güvenli olduğunu söylediği hatırlanırken suçlu bulunulması durumunda tazminatın hangi tarafın ödeyeceği belirsizliğini koruyor.
Milyonlarca insanın hayatını kaybettiği koronavirüs salgınına karşı ilk aşıyı üreten şirket olan BioNTech’e Almanya’da dava açıldı. İlk duruşmanın gerçekleştiği davada bir kadın "daha önce açıklanmamış yan etkiler" sebebiyle en az 150 bin euro tazminat talebiyle Hamburg’da dava sürecini başlattı. Rogert&Ulbrich isimli hukuk şirketiyle çalışan kadının ismi duyurulmadı.
Alman yasalarına göre ismini açıklamayan kadın aşı sonrası halsizlik, uykusuzluk, göğüs ağırı gibi yan etkilere maruz kaldığını söyledi. BioNTech ise ilaç ve aşılarının yan etkisi olduğunu ve bunların daha önce bilimsel olarak duyurulduğunu savunurken, bu yan etkilerin prospektüslerde de yer aldığının altını çizdi.
3 Temmuz'da görülen davada Covid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla tazminat talep eden diğer bir isim olan Dietmar Scherer'in avukatı Joachim Ceasar-Preller, "Müvekkilimiz görme yetisini kaybettiği için çok sıkıntı çekiyor. Bu küçük bir şey değil. Aşıya karşıyız demiyoruz tabi ki de değiliz. Ama günün sonunda biz de aşının zararlarının ortaya çıkarılmasını istiyoruz." diye konuştu.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty’nin güvenli olduğunu duyurmuştu. BioNTech’in suçlu bulunması durumunda tazminat hangi tarafın ödeyeceği ise henüz bilinmiyor. Avrupa Birliği, BioNTech/Pfizer’dan toplu aşı alımı yaptığı için Avrupa Birliği üyesi ülke hükümetlerinin tazminat ödemesinin olası seçenekler arasında olduğu öne sürüldü. Fakat bu konu henüz açıklığa kavuşmadı.