Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), gelecek yıldan itibaren özel okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulmasını zorunlu hale getirdi. Alınan karara göre; merkezi sınav sorularının da belirleneceği kitapları kullanmayan okullara ceza yağacak.
Özel okullarda yeni dönem basliyor. Milli Egitim Bakanligi (MEB) tarafindan hazirlanan, özel okullara dair birçok yeni hüküm getirilen düzenlemeyle bakanlik onayli ücretsiz ders kitaplari zorunlu hale gelecek.
16 Subat'ta Resmi Gazete'de yayimlanan "Milli Egitim Bakanligi Özel Ögretim Kurumlari Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik" ile özel okul ve kurumlarla ilgili yeni düzenleme resmen yürürlüge girdi. Söz konusu düzenlemede, özel okullarda bakanligin onayladigi ders kitaplarinin okutulmasi da yer aliyor.
Bakanliktan alinan bilgiye göre, MEB onayli ders kitaplari, egitimin tüm kademelerinde devlet tarafindan ücretsiz dagitiliyor. Söz konusu kitaplar, ögretim programlarina ve çagin gereklerine göre sürekli güncelleniyor.
Milli Egitim Bakanligi, dagitilan ders kitaplarinin özel okullarda okuyan bütün ögrencilere de ücretsiz ulastirilmasi konusunda çalismalarina hiz verdi. Bu çerçevede ögrencilere yönelik kazanim çalismalarinin merkezine, yardimci kitaplar ve baska kaynaklar degil, ders kitaplari geçecek. Bu nedenle mevzuatta da devlet okullarinda oldugu gibi özel okullarda okutulacak ücretsiz ders kitaplarina iliskin, "Bakanlikça onaylanan ders kitaplarinin okutulmasi esastir" hükmü getirildi.
Söz konusu hükümle, bakanlik denetiminden geçmeyen kitaplar araciligiyla yanlis ve uygusuz ögrenmelerin önüne geçmek amaçlaniyor.
Bu çerçevede, resmi ve özel okullarda MEB tarafindan hazirlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Baskanliginca onaylanan ögretim programi uygulanirken, ders kitaplari da buna uygun yazilip yine onaya bagli okutuluyor. Bu onay sirasinda da ögrencilere ulasan her ders kitabi, bakanlik yetkililerince titiz bir inceleme sürecinden geçiriliyor.
Ayrica özel okullarda çocugu bulunan velilerin talep edilen farkli kaynak kitaplar nedeniyle ekonomik bakimdan zorlanmamalari da hedefler arasinda yer aliyor.
Ders kitaplariyla ilgili yeni hüküm, ortak sinav ve ÖSYM tarafindan düzenlenen Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) gibi merkezi sinavlara girecek ögrenciler için büyük önem tasiyor. Zira söz konusu sinavlarda çikacak bütün sorularda, bakanligin hazirladigi ders kitaplari kaynak olarak alinacak.
Yeni düzenleme ile ayrica "derslerde Bakanlik onayli ders kitaplarinin okutulmasini saglama" konusunda, özel okullarin kurucu ya da kurucu temsilcisi ile kurum müdürüne de çesitli sorumluluk getirildi.
Bakanlik, 2024-2025 egitim ögretim döneminden itibaren özel okullari okuttuklari ders kitaplari açisindan denetime tabi tutacak. Bu kapsamda denetimlerde derslerde okutulan ders kitabinin Bakanlikça ücretsiz dagitilan kitaplar olup olmadigina bakilacak.
Milli Egitim Bakanligi, yeni düzenleme kapsaminda, talep edilip edilmedigine bakmadan, tüm özel okullara ögrenci sayisi kadar ders kitabini ücretsiz gönderecek.
Ders kitabini kullanmayan özel okullara Özel Ögretim Kurumlari Kanunu'nun 7. maddesindeki cezai müeyyideler uygulanabilecek. Bu madde, söz konusu fiilin tekrari halinde brüt asgari ücretin 20 katina kadar idari para cezasina ve kurum açma izni ve çalisma ruhsatinin iptaline kadar gidebilecek kademeli bir cezai müeyyideyi öngörüyor.