Motorin ve benzin fiyatlarında gözlerin çevrildiği Brent petrol, AB ülkelerinin Rus petrolüne karşı sert yaptırım kararı sonrası ateşlendi. Emtia analistlerine göre, ambargo kararı Rusya'nın petrol üretimine balta vuracak ve fiyatlar yükselecek. Fed 22 yılın ardından ilk kez 50 baz puan artışı yaparken Powell’in agresif olmayan açıklamaları fiyatları yukarı taşıdı. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan Brent petroldeki artış ''Benzin ve motorine zam gelecek mi?'' sorusunu gündemde tutuyor..
Brent petrol dün 5 dolar birden artarken 5 Mayıs Perşembe günü de yönünü yukarı çevirdi. Yükseliş trendinin ardından araç sahipleri ''Akaryakıt fiyatları artacak mı?'' sorusuna odaklandı. İşte 5 Mayıs güncel akaryakıt fiyatları…
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan ve yürürlüğe girmesi için 27 AB ülkesinin oybirliğiyle desteğe ihtiyacı olan yaptırım önerisi, altı ay içinde Rus ham petrolünün ve 2022'nin sonuna kadar rafine edilmiş ürünlerin arzının durdurulmasını içeriyor. CBA analisti Vivek Dhar "Bu, petrol ve rafine ürün pazarları için oyunun kurallarını değiştirecek" ifadelerini kullandı.
RBC Capital Market'in küresel emtia başkanı Helima Croft, AB ülkelerinin petrol yasağına ilişkin önerisi hakkında "Bu tür önlemlere gelecek fiyat tepkisi, Rusya'nın günde 4,8 milyon varil küresel ihracatını kullanılamaz hale getirmede ne kadar ileri gittiklerine bağlı olacak" dedi. Peki brent petrol ne kadar?
5 Mayıs Perşembe brent petrol 110 dolardan işlem görüyor.
Doğu Avrupa’da yaşanan savaş nedeniyle yetkililer Rusya’nın bu yıl savaş öncesi petrol üretiminin yaklaşık %17'sini kaybetmesini bekliyor. Bunun, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya için çalkantılı bir dönem olan 1990'lardan bu yana en büyük üretim düşüşü olacağını belirtti. Rusya mart ayında günde yarım milyon, nisan ayı sonunda günde tam 1 milyon varil düşüş yaşadı. Düşüşün mayıs ayında günde 2 milyon varile çıkabilir.
#haber#
Yetkililer Rus üretiminin günlük 2 milyon varillik kaybının, petrol fiyatları sıkıntısını uzun süre devam etmesine neden olacağını ifade etti. Emtia analistleri üretim daha fazla düşerse, bu uluslararası fiyatların çok daha fazla yükselmesine neden olabileceğine dikkat çekti. OPEC ise talebe rağmen daha az petrol üretiyor. Bununla birlikte ABD petrol üretimi bu yıl günde yalnızca 800.000 varil artırabilecek ve bu durum fiyatların 2022 yılında da yüksek kalacağına işaret ediyor.
AB ülkelerinin Rusya’ya petrol ambargosu önerisi fiyatlarda hareketliliğe neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) haziran ayı üretim seviyelerini tartışmak üzere Perşembe günü bir araya geliyor. Analistler, OPEC taraflarının bu hafta bir araya gelmesinin petrol fiyatlarının yönünü belirleyeceğini ifade etti. Diğer yandan uzmanlar OPEC enerji bakanlarının büyük olasılıkla mevcut planına sadık kalacağını ve bu hafta toplandığında üretimde küçük bir artış üzerinde anlaşabileceğinin altını çizdi.
OPEC, ABD ve AB ülkelerinin üretimi artırma baskılara rağmen her ay günde 400.000 varil olan daha önceki anlaşmasını sürdürdü. Uzmanlar OPEC ülkelerinin Haziran ayı için 432.000 varil üretim yapacak anlaşmada mutabık kalacaklarını ifade ediyor. OPEC böylece aylık üretimin kademeli olarak artırılması planlarına bağlı kalacak.
Brent petrol fiyatı için uzmanlar teknik olarak 111,96 ile 112,59 dolar aralığının direnç, 109,02 ile 108,18 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor. Akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan brent petrol ''Benzin ve motorine zam var mı?'' sorusunu gündeme getirdi. İşte 5 Mayıs güncel pompa fiyatları:
5 MAYIS BENZİN FİYATLARI
5 MAYIS MOTORİN FİYATLARI