Altın doların tahtını sallıyor! Ünlü ekonomist kritik seviyeyi verdi: Geçerse yeni rekorlar mümkün
Küresel piyasalarda kriz kapıda… ABD'de son günlerde peş peşe üç bankanın ve İsviçre’de bir bankanın batması piyasalarda paniğe neden oldu. Güvenli liman olan altında fiyatlar yükselirken kripto paralar, borsalarda ve dolarda geri çekilmeler yaşandı. Peki banka krizi Türkiye’ye sıçrar mı, altın daha yükselir mi, dolar kaç lira olur? TGRT Haber’de ekonomist Doç. Dirican, bu süreçte gram altının ons altınla birlikte hareket ettiğine dikkat çekerek “Ons altın 2000 dolar seviyesini kırarsa yön yukarı olabilir” dedi.
ABD'deki Silvergate Capital, Signature Bank ve Silicon Valley Silikon Vadisi Bankası ve İsviçre’deki Credit Suisse Bankasının batışının küresel piyasalara etkisi devam ediyor. Bankaları kurtarma operasyonun ardından küresel piyasalar bir miktar rahatlasa da kriz geçmiş değil. Dünya borsalarında, kripto para piyasasında ve dolardaki değer kayıpları devam ediyor. Öte yandan güvenli liman alt son ayların rekorunu kırdı. Haliyle vatandaş “Banka krizi Türkiye’ye sıçrar mı, altın daha yükselir mi, dolar kaç lira olur?” gibi sorulara cevap arıyor. TGRT Haber’de Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican, bu süreçte gram altının ons altın fiyatıyla birlikte hareket ettiğinin altını çizerek “Ons altın 2000 dolar seviyesini kırarsa gram altında yön yukarı olabilir” dedi.
"BANKA KRİZİ BİZİ TEĞET GEÇER"
Cüneyt Dirican, bankalarda yaşanan krizi şöyle değerlendirdi: “Faiz yalanı. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) uyguladığı para politikası yanlışlığı ve bize sundukları yalanlardan ibaret. Bu kriz bağıra bağıra geldi. Fed’in faiz politikasının sonucudur. ABD’de batan bankaları kurtarmak için Fed üzerinden 4 bankaya 30 milyar dolar arka kapıdan verildi.”
“Bizim bankalara bu yansımaz diye düşünüyorum” diyen Dirican, konuşmasına şöyle devam etti: “Bütünü itibari ile bakıldığında doğru yerdeyiz. Bu kriz bizi teğet geçer, bizdeki borsa hareketleri biraz iç dinamikler belirliyor, bazı hareketler oldu belki olacaktır da.”
Dirican, bugüne kadar üretilen Ortodoks politikaların işe yaramadığına dikkat çekerek “Türkiye’nin üretmekten ve katma değerli yüksek teknoloji üretiminden başka bir çıkış yolu yok. Zamana yayılabilir, manevra da yapılabilir” dedi.
"MERKEZ’İN ALTIN HAMLESİ KRİTİK"
Bankalardaki türbülansların altına etkisini değerlendiren Dirican, “Bu banka krizi bize bir kez daha gösterdi ki altın en güvenli liman. Dünyadaki merkez bankaları bir süredir altın alıyor, bu krizi bağıra bağıra geliyordu. Buna bizim Merkez Bankamız da dahil. Merkez bankaları bunu stagflasyon, dünya savaşı ya da küresel likidite krizine karşı yaparlar. Rusya, Suudi Arabistan, Çin ve Türkiye uzun süredir altın alıyor. Bizim Merkez Bankamız basiretli bir tüccar gibi en doğru manevraları yaptı. Biz de ABD ile swap yapamadık. Altın stoku dolar likiditesini aşağı çekti, bugün yaşadığımız enflasyon ve kurun bir nedeni de bu, bu da başka bir yan etkisidir.”
"ALTININ YÖNÜ YUKARI"
Altın ve doların yönünü değerlendiren Dirican, şunları söyledi: “Altın onsunu dikkatini alalım, gram altın ons altınla birlikte hareket ediyor şu an. Ons altında 2000 dolarda bir kırılma yaşanabilirse gram altında yukarı yön olasılığı var. O da krizin nereye gideceğine bağlı. Dolar kuru yıl sonu beklentisi ise 25 lira bandında.”