Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) değişiklik yaptıklarını duyurdu. ÇKS sitemine kayıt yaptıramadığı için çiftçi desteklerden faydalanamıyordu. Kayıt alına alınan üreticiler artık ödemelerden faydalanabilecek.
Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli Çiftçi Kayit Sistemi ile ilgili yeniligi duyurdu. Çiftçi Kayit Sistemi (ÇKS) yönetmeliginde degisiklik yapildi. Devreye alinan degisiklikle artik ÇKS sistemine kayit yaptiramayan üreticiler sisteme dahil olacak ve Bakanligin desteklerinden faydalanabilecek.
Bakan Yumakli, Sinop’ta yaptigi ziyaretlerde yaptigi konusmada, tarim alaninda sessiz sedasiz devrimler gerçeklestirdiklerini ifade etti.
Çiftçi Kayit Sistemi'nde yaptiklari degisiklikle 3 milyon hektar alanda üretim yapan üreticilerin artik devletin sagladigi desteklerden yararlanabileceklerini anlatan Bakan Yumakli, söyle konustu:
"Eskiden sadece tapusu olanlar, kontrati olanlar Çiftçi Kayit Sistemi'ne girebiliyordu. Onun disinda üretim yapanlar, Çiftçi Kayit Sistemi'ne kendisini kayit yaptiramadigi için bazi desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz vardi. Biz sessiz sedasiz devrimler gerçeklestiriyoruz. Buradan tüm Türkiye kamuoyuna seslenmek istiyorum; biz bu yönetmeligi degistirdik. Su anda Türkiye'de mülkiyet ve mirastan kaynakli sorunlar sebebiyle kayit yapamayan çiftçilerimizin tamami ektigini beyan edip bununla ilgili prosedürleri tamamlayacak ve bu çok öyle acayip belgeler degil, bunlari biz kayit altina alacagiz ve kayit altina aldigimiz andan itibaren çiftçilerimiz artik desteklerden yararlanabilecekler.
Bakin bu sekilde kayit altina alinmamis yaklasik 3 milyon hektar alan oldugunu düsünüyoruz. Bu 3 milyon hektarda kaç tane çiftçimiz üretim yapiyorsa bu destekten faydalanabilecek."
Yumakli, bir diger gelismenin ise sözlesmeli üretim alaninda yasandigina isaret ederek, "Biri bir sey ürettigi zaman onun satisi ile alakali eger bir ortam yoksa onun üretimi tabiri caizse zayi oluyor. Biz istiyoruz ki üretildiginde onu alacak olanin da hazir hale getirilecek bir ortam olusturulsun. Dün yayinladik, buradan tekrar duyuralim. Biz sözlesmeli üretimle ilgili tüm yasal mevzulari hallettik. Bu sözlesmeler üretici veya yetistiricilerimizle ürünü alanlar arasinda yapilacak. Yani, sanayici ve kooperatif gibi taraflarla çiftçilerimiz arasinda bir sözlesme söz konusu olacak. Böylece üreticiye pazar garantisi verilerek ürün arzinda sürekliligi, sanayicinin de ham madde ihtiyacini kesintisiz ve istenen nitelikte temin etmesini saglayacagiz." diye konustu.