Bekara ev kiralamayan ev sahibine idari para cezası verildi. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ‘medeni hal’ üzerinden ‘Ayrımcılık yasağını ihlal’ gerekçesiyle ev sahibine 5 bin 958 lira cezası uyguladı.
Bekara ev kiralamak istemeyenler yandi. Emsal karara imza atildi. Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu (TIHEK), bekara ev kiralamak istemeyen ev sahibine "Ayrimcilik yasagini ihlal" gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezasi verdi.
TIHEK'in kararina göre, Ankara'da yasayan B.C.H, bir internet sitesinde gördügü kiralik ev ilani için emlakçiyla iletisime geçti ve ön kosullarda anlasti. Ancak sonrasinda ev sahibinin bekara evini kiralamak istemedigi yanitini aldi.
Ayrimcilik yapildigi iddiasiyla TIHEK'e basvuran B.C.H, emlakçiyla yaptigi görüsmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu.
Görüntüdeki yazismalarda emlakçinin, "'Bekar olmasin' dedi, konusuyoruz ev sahibi ile" mesajini attigi görüldü.
Iddialara karsi yazili görüsü talep edilen emlakçi, sadece ev sahibi ve kiraci adayini bir araya getirdiklerini, bunun disinda ev sahibi adina herhangi bir karar veremeyeceklerini belirterek, bu konuda herhangi bir sorumluluklarinin olmadigini savundu.
Ev sahibi A.A.S. ise evin kiralanmasi için emlakçiyla herhangi bir sözlesme imzalamadigini iddia etti.
Basvuruyu karara baglayan TIHEK, ev sahibine "ayrimcilik yasagini" ihlal ettigi gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezasi verdi.
TIHEK'in kararinda, herkesin kanunlar önünde esit oldugu ve Anayasa'nin 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, irk, renk, cinsiyet, siyasi düsünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayirim gözetilmeksizin kanun önünde esittir." hükmünün yer aldigi anlatildi.
6701 sayili Türkiye Insan Haklari ve Esitlik Kurumu Kanunu'nda da "Tasinir ve tasinmazlarin kiralanmasi, kira akdinin sartlarinin belirlenmesi, yenilenmesi ya da sona erdirilmesi, satisi ve devri süreçlerinin hiçbirinde medeni hal temelinde ayrimcilik yapilamayacaginin" düzenlendigine isaret edildi.
Kararda, "Ev sahibi tarafindan basvuranin medeni halinden dolayi 6701 sayili Kanun kapsaminda kamuya açik sunulan bir hizmetten karsilastirilabilir durumdakilere kiyasla esit bir sekilde yararlanmasinin engellenerek ayrimcilik yasagina aykiri bir muamelede bulunuldugu kanaatine varilmistir." ifadesi kullanildi.