Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı işgalde bir ay geride kaldı. İşgale karşı başta ABD olmak üzere çok sayıda ülke Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırım kararlarını duyurdu. Dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi konumuna gelen Moskova yönetiminde ekonomik hasarın en aza indirgenmesi için art arda toplantılar gerçekleştirildi.
#haber#
Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle sıkışan petrol piyasası yeni bir risk ile karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz hafta Yemenli Husilerin Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco tesisini vurması sonrası petrol fiyatları artışa geçti. Cuma günü de benzer bir saldırı haberi gelirken Husiler bu kez Cidde’de yer alan Aramco tesislerini hedef aldı. Tesisin yakıt deposunda yangına neden olan saldırı sonrası Suudiler Yemen’e hava saldırıları başlattı.
Yemenli Husilerin petrol tesislerini hedef alması ile birlikte dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından olan Suudi Arabistan’ın yapacağı üretim konusunda endişelerin artmasına sebep oldu. Arz endişesi ile birlikte Brent petrolün varil fiyatı yukarı yönlü seyir etmeye başladı.
Yaşanan saldırılar sonrası Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,36 artışla 119 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas ham petrolü ise yüzde 1,39 artışla 112 dolar seviyesinde haftayı kapattı.
Petrol fiyatlarında artış akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Akaryakıtın yükselmesi sonucu halihazırda zor durumda olan lojistik sektöründe maliyetlerin artması fiyatları da yukarı yönlü baskılıyor. Petrol piyasasındaki yükselişin yurt içinde de pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Petrol fiyatları, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.