Destekler arttırıldı! Bakanlık duyurdu: Çiftçiye 184 milyon lira ödeme yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu. Çiftçiye destek ödemesinde rakam 184 milyon lirayı buldu. 2023 yılı desteklerinde yüzde 100 zam yapıldı ve özellikle biyolojik ve biyoteknik mücadeleden destekler peyderpey arttırıldı.

Destekler arttırıldı! Bakanlık duyurdu: Çiftçiye 184 milyon lira ödeme yapıldı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
03.11.2023
saat ikonu 11:59
|
GÜNCELLEME:
03.11.2023
saat ikonu 11:59

Tarim ve Orman Bakanligi’ndan çiftçiye 184 milyon lira ödemesi yapildi. Bu yil özellikle biyolojik ve biyoteknik mücadelede destek miktarlari peyderpey yüzde 100 oraninda arttirildi. Ödemeler çiftçinin hesabina geçti.

ÇIFTÇININ ZARARLILARA KARSI MÜCADELESI SÜRÜYOR

Bakanlik yetkililerinden edinilen bilgiye göre, tarimsal üretimde özellikle iklim degisikliginin etkisiyle çesitlenen bitki zararlilarina karsi mücadele çalismalari yürütülüyor.

Bitkisel üretimde kayiplara neden olan zararli organizmalarla mücadelede kültürel, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi farkli yöntem ve teknikler kullaniliyor.

Bu yöntemeler arasinda en çevre dostu ve sürdürülebilir olani "biyolojik mücadele" olarak kabul ediliyor. Doganin baski mekanizmalarindan yararlanilarak gelistirilmis ve olumsuz etkileri yok denecek kadar az olan biyolojik mücadelede bitki ve hayvan popülasyonlari dogal düsmanlar tarafindan baski altinda tutuluyor.

Kimyasal mücadelede kullanilan pestisitler çesitli olumsuzluklari beraberinde getirirken biyolojik mücadelede kullanilan etmenler dogal olarak var oldugundan herhangi bir soruna yol açmiyor.

DESTEKLER YÜZDE YÜZ ARTTI, 184 MILYON LIRA HESABA GEÇTI

Bakanliga bagli Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü, bitkisel üretimde zararli organizmalarla mücadelede zirai ilaç kullaniminin azaltilmasi, kalintinin önlenmesi ve ekosistemin korunmasi amaciyla biyolojik ve biyoteknik mücadeleye öncelik veriyor. Bu kapsamda 2010'dan beri tarimsal desteklemeler kapsaminda bu alanda destek saglaniyor.

Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteginin baslangicindan bu yana üreticilere toplam 184 milyon lira ödeme yapildi.

Söz konusu destekler bu yil yüzde 100 artirilarak dekar basina örtü alti üretimde 1700 liraya yükseltildi. Açik alanda paket olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere verilen destek de yüzde 100 artirimli olarak dekar basina 580 liraya çikarildi.

TAGEM HASARI EN AZA INDIRMEK IÇIN PROJELER YÜRÜTÜYOR

Bakanliga bagli Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü (TAGEM) tarafindan bitki zararlilarina karsi alternatif mücadele çalismalarina agirlik veriliyor. Bu kapsamda, Türkiye'de Akdeniz meyve sineginin eradikasyonu ve baskilanmasi için kisir böcek tekniginin uygulanmasina yönelik proje yürütülüyor. Bu sayede bitki zararlilariyla kimyasal mücadele yapmaksizin zararlilarin popülasyon yogunlugu düsürülüyor.

Avrupa Sünesi Mücadelesinde Süne Tahmin Uyari Sistemi Projesi kapsaminda bugdayda kullanilmak üzere ilk kez tahmin uyari modeli gelistirildi. Konya, Kirsehir ve Aksaray'da basariyla kullanilan sistem, görüntü isleme yöntemlerinin entegrasyonuyla daha da gelistirilerek süne mücadelesinin daha az sayida personel ve daha düsük maddi kaynakla yürütülmesi saglandi.

TAGEM'e bagli arastirma enstitüleri bünyesinde biyolojik mücadele etmenlerinin üretimi yapilarak bagda salkim güvesi, turunçgil kirmizi kabuklu biti, turunçgil unlu biti, süne gibi önemli zararlilara karsi dogaya salim çalismalari gerçeklestiriliyor.

ETİKETLER
#tarım ve orman bakanlığı
#çiftçi
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.