Ekonomi

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak

Elazığ Hipodromunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Dünyada eşi benzeri olmayan geri dönüşüm pistinin çalışmalarında projede sona gelindiğinde 20 bin ton kum, geri dönüşüme kazandırılacak.

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak
KAYNAK:
IHA
|
GİRİŞ:
06.05.2025
saat ikonu 10:14
|
GÜNCELLEME:
06.05.2025
saat ikonu 10:30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi’nde dünyada eşi benzeri olmayan geri dönüşüm pistinin çalışmalarında sona gelindi. Elazığ Hipodromunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yürütülen ve döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımı olan proje, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik edilmesi ve kaynakların verimli kullanılmasını teşvik ediyor.

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak

YILLIK 20 BİN TON KUM

Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammed Demirçelik tarafından kum pistlerinin geri dönüştürülerek tekrar kullanılması fikri, Fırat Üniversitesinin de destekleriyle proje haline dönüştü. TUBİTAK projesi olarak başlatılan ve dünyada eşi benzeri olmayan projede geri dönüşüm pistinin sonuna gelindi. Yapılan bu projeyle birlikte yıllık 20 bin ton kum, yıkanıp elendikten sonra tekrar geri dönüştürülecek.

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak her ne kadar depremle anılan bir kurum olsak da kendilerinin bir de çevre kısmı olduklarını belirten Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan, "Çevreyi korumaya ve güzelleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki çevre bize miras değil bir emanettir. Bu emaneti gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde yaşanabilir bir ortam oluşturarak teslim etmemiz gerekiyor. Bu nedenle bu tür tesislerin varlığı çok önemlidir" dedi.

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak

''DAHA İYİSİ İÇİN ÇABAMIZ SÜRÜYOR''

Pistlerden her yıl toplanan birçok kumun geri dönüştürülebileceği fikrinin ortak akılla hakim olduğunu ifade eden Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Bahar Demirel, "Bunun ilk fikir babası da hipodrom müdürümüzdür. Daha sonra yaptığımız laboratuvar analizlerin de gördük ki kumun yüzde 60'a yakın kısmı dayanıklılık açısından yine pistlerde kullanılabilecek durumda ve kil olarak da yeterli miktarda dayanıklılığa sahip olacak boyutlara sahipti. Bu durumda bu atığı neden hem çevre kirliliği olarak ortada bırakalım diye düşündük ve hep beraber bir TUBİTAK projesi yapma fikri oluştu. Halihazırda halen daha TUBİTAK'ta inceleme aşamasında olan bir projemiz var. Projemizde, kimya mühendisleri, mekatronik mühendisleri, yazılım mühendisleri ve bende inşaat mühendisi olarak bulunuyorum. Bu konuda bilgi ve birikimlerimizi bir araya getirip böyle bir tesisi daha modern bir şekilde nasıl hayata geçirebiliriz fikri hakim şuanda. Projemiz şuan da hayata geçti ama bundan sonraki aşamada da daha iyi boyutlara getirmek üzere çabalarımız sürecek" diye konuştu.

20 BİN TON KUM, YIKANIP ELENEREK GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Kum pist atığının geri dönüştürülmesi kapsamında bir arada olduklarını belirten Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammet Demirçelik, şu ifadeleri kullandı:


"Bu proje Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın ülke çapında başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesine destek olmak ve hipodrom alanımızda bulunan pistlerden çıkan atıl kumların değerlendirilerek dönüştürülmesini hedeflemektedir. Yaklaşık 3 yıl önce bu projenin ilk fikri, aklımıza geldiğinde bunu geliştirmek istedik. Fırat Üniversitesi ile birlikte işe akademik bir boyut katmak amacıyla çalışmalara başladık. Bu süreçte birçok analiz ve deneme yapıldı. İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi de konuya dahil oldu. Pistlerimizden her yıl yaklaşık olarak topladığımız 20 bin ton civarındaki kumun yıkanıp elenerek tekrar geri dönüştürülebileceğini anlamış bulunmaktayız. Buradaki sistemimizi Karayolları Bölge Müdürlüğünden elde ettiğimiz makineyle pistlerimizden elde ettiğimiz kumu, tekrardan yıkama ve eleme işleminden geçiriyoruz.

Eşi benzeri yok! Türkiye'de inşa ediliyor: Tamamlandığında dünyada ilk olacak

ÇEVRESEL BİR PROJE

Buradaki kil malzeme çökertme havuzunda çökertilecek. Çökertilecek malzeme Yurtbaşı beldemize verilerek kablolama ve parkeleme alanlarında bunu kullanacaklar. Suyu da havuzlarda dönüştürerek tasarruf amacıyla kullanıyoruz. Projemiz tamamıyla çevresel bir projedir. Kum Pist Atığı Geri Dönüşüm Projesi (KUPA) tasarımı, Avrupa Yeşil Mutabakatına sürdürülebilirlik ve diğer ekonomik kurallara uygun bir projedir. At yarışı işi yapıyoruz. Bu nedenle şöyle bir sloganım var 'Geri dönüşüm projeleriyle sürdürülebilir bir geleceğe koşuyoruz.' Umarım daha önce sıfır atıkla yaptığımız projeler gibi bu projemiz de başarıyla sonuçlanacaktır. Daha önce, tarımsal sulama alanlarına yapay dereler yaptık. Hipodromda bulunan bariyerler ve varillerden çocuklarımız için geri dönüşüm parkı yaptık. Hipodromda bulunan iş makinelerinden çıkan parçalardan heykeller inşa ettik ve onlar da şu an da Kapadokya'da sergileniyor. Dolayısıyla 2017 yılından itibaren sürdürdüğümüz sıfır atık projelerine katma değer katarak devam ediyoruz. Bu projenin dünyada bir ilk olduğunu düşünüyoruz. Bu projeden literatürde bulamadık. Projemiz sonuçlandığında dünyada ilk geri dönüşüm pisti olarak kullanılacaktır. Bunun da Elazığ'da olması bizler için gurur vericidir."

ETİKETLER
#Gündem
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.