Tgrt Haber

Fiyatlarda kur oyunu: Dolar yükseldi, fırsatçı zamma kalkıştı

22 Kasım 2021 08:16
Fiyatlarda kur oyunu: Dolar yükseldi, fırsatçı zamma kalkıştı

Türkiye, üretim, ihracat odaklı büyüme modeline geçmeye çalışırken; piyasada "dolar bahane edilerek" yine fırsatçılık türedi. Üretici ve tedarikçilerin, aylar önce yapılmış sözleşmelere riayet etmeyip mal sakladığı ve bunları yüksek fiyattan satmaya çalıştığı yönünde şikâyetler arttı.

Dövizde yaşanan hareketlilik ürün, mal ve hizmetlerde "fiyat spekülasyonu"nu hortlattı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran "Sözleşme fiyatlarına sadık kalınmamaya, siparişler yerine getirilmemeye başlandı. Piyasanın işleyişini sekteye uğratıyorlar. İptal edilmek istenen anlaşmalar yüzünden maddi zarar yaşıyoruz" diyerek yetkilileri göreve çağırdı

Üretici ve tedarikçilerin, haftalar ve aylar önce yapılmış sözleşmelere riayet etmediği, ellerindeki malları sakladığı ve bunları yüksek fiyattan satmak istediği yönünde sektörlerden şikâyetler gelmeye başladı. ATO Başkanı Baran, maliyet artışlarını gerekçe gösteren bazı üreticilerin imzalanmış sözleşmelere riayet etmeyerek toptancı ve dağıtıcıları zor durumda bıraktığını söyledi.

PİYASAYI DA BOZUYORLAR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bazı üretici firmaların imzalanmış sözleşmelere riayet etmediğini belirterek “Verilmiş sözleri yerine getirmeyerek satış yapanlar, toptancıları ve dağıtıcıları zor durumda bırakıyor ve piyasa ekonomisinin işleyişini sekteye uğratıyor” uyarısında bulundu. Tüm dünyada üretim maliyetlerinin yükseldiğini hatırlatan Baran, enerji fiyatlarındaki yükselme ve kurdaki dalgalanmaların da maliyet artışlarına sebep olduğunu bildirdi.

Maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığına işaret eden Baran “Bunda sorun yok ancak son dönemde maliyet artışlarını gerekçe gösteren bazı üretici firmalar imzalanmış sözleşmelere riayet etmiyor. Üreticiyle toptancı arasındaki alım satımlarda, maliyet artışları gerekçe gösterilerek sözleşme fiyatlarına sadık kalınmamaya, sözler tutulmamaya ve verilen siparişler yerine getirilmemeye başlandı” dedi.

‘SÖZLEŞMELERE RİAYET EDİN’ ÇAĞRISI

Baran, toptancıların, ürünleri sipariş ettiği fiyattan alıp alamayacağı konusunda tedirginlik yaşadığını ve önünü görmekte zorlandığını da vurguladı. Baran “Üretici firmalardan alınan fiyatlarla iş bağlantıları gerçekleştiren ve büyük projelerle sözleşme imzalayan bayiler, iptal edilmek istenen sözleşmeler nedeniyle zor duruma düşüyor, maddi kayıpların yanı sıra güvenilirliğini de kaybetme tehlikesi yaşıyor. Üyelerimiz, sözleşme şartlarını yerine getirememekten dolayı yasal yaptırım riskiyle de karşı karşıya kalabiliyor. Ticari hayat, üreticiden perakendeciye kadar bir bütün. Bu noktada üretici firmalardan beklenti, birlikte çalıştıkları satış kanallarının sesine kulak vermeleri ve onları zor durumda bırakmamalarıdır” ifadelerini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...