Gülün başkenti olarak bilinen Isparta'da gül hasadı başladı. Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da bu yıl zirai don nedeniyle rekolte düşse de, değer artışları ile bu durum telafi edilmeye çalışılıyor
Dünya'nın ve Türkiye'nin gül üretiminde merkez üssü olan Isparta'da gül hasadı sezonu başladı. Dünya genelindeki gül yağı ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'i Isparta'dan karşılanıyor.
Ancak bu yıl bölgede yaşanan zirai don nedeniyle rekoltenin yüzde 35 oranında düşeceği öngörülüyor.
Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü İbrahim Işıdan "Bu yıl Yaşanan zirai don, gül rekoltesini yüzde 45 oranında düşürdü. Ancak bu kaybı ürünlerimizi daha değerli kılarak telafi etmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Isparta'da gül üretimi, 1888 yılında Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin Bulgaristan'ın Kızanlık şehrinden getirdiği fidanlarla başladı. O tarihten bu zamana kadar Isparta, Türkiye'nin büyük gül üretim merkezi haline geldi.
Binlerce dönümlük alanda bugün yapılan üretim Dünya'nın gül yağı ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 65'ini karşılıyor.
Üreticiler gül yapraklarındaki yağ keselerinin güneşle patlamasını önlemek için sabah erken saatlerde bahçelere giderek el ile gülleri toplamaya başlıyor.
Toplanan güller alım merkezlerine ulaştırılıyor ve burada kaynatılarak gül yağı elde ediliyor. Elde edilen gül yağı ise ikinci bir damıtma işleminden geçirilerek saf gül yağına dönüşüyor. Gül sezonunun bu yıl haziran ayına kadar devam etmesi bekleniyor.
Gül yağı kozmetik sektörünün yanı sıra aynı zamanda ilaç, gıda ve aromaterapi alanlarında da yaygın bir şekilde kullanılıyor.
En bilinen kullanım alanlarının başında parfümeri ve kozmetik sanayi geliyor. Cilt bakım ürünleri, reçel, lokum, şerbet gibi ürünlerde de gül yağı kullanılıyor.