Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilebilir mi?

Hisseli tapu, en yalın anlatımı ile bir gayrimenkulün birden fazla ortağını gösteren resmi belgedir. Bu durumda her hissedar konutun belirli bir bölümüne sahip olur ve bu bölümler genellikle hisse payları olarak adlandırılır. Hisseli tapuda satış konusu hissedarlar arasında bazı sorunlara neden olabilir. Habersiz satışlar, hisseli mülklerde sıkça görülen bir olaydır. Peki “Hissedarlardan biri habersiz satış yaptığında diğer hissedarlar ne yapmalıdır? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilebilir mi?” İşte detaylar!

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilebilir mi?
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
11.10.2023
saat ikonu 16:58
|
GÜNCELLEME:
11.10.2023
saat ikonu 16:58

Hisseli tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren ve her birinin belirli bir paya sahip olduğu resmi belgedir. Ancak, hisseli tapularda satışlar, özellikle habersiz yapıldığında, diğer hissedarlar için ciddi sorunlar meydana getirebilir. Bu tür durumlarda, hissedarların haklarını koruyabilmek için hukuki süreçler devreye girer. Hisseli tapuda habersiz yapılan bir satış işlemi, diğer hissedarların müdahalesi ile iptal edilebilir. 

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilebilir mi?

HİSSELİ TAPUDA HABERSİZ DATIŞ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

Bir hisseli tapuda hisse sahibi olanlar kendilerine düşen bölümlerin satışını yapmak isteyebilirler. Ama bu satış işlemi için çok farklı kurallar uygulanır. Müstakil bir tapuya sahip biri istediği gibi satış işlemini gerçekleştirebilir. Ancak iş müşterek tapuya geldiğinde bu işin rengi değişiyor. Müşterek tapu satışında şufa hakkı devreye giriyor. Şufa hakkı çok kapsamlı bir hak olduğu için bu hakka uymadan etmeden satış yapan kişiler, bedeli ağır sonuçlarla karşılaşabilir.

Hisseli olan tapularda şufa hakkı önalım hakkıdır. Bir gayrimenkulün hisse payı satılacak ise bu hisse payını satın alma hakkı önce diğer hisse sahiplerine verilmektedir. Onlar bu hakkı kullanmak istemezler ise o zaman üçüncü kişilere satış yapılabilir. Bundan dolayı satış teklifi ile olarak hissedarlara yapılmalıdır ve bu teklifin yazılı belgeye dönüştürülmesi için noter üzerinden yapılması önem arz eder. Bu teklif yapılmaz ve tapu hissesi bir üçüncü kişiye satılır ise o zaman işler Arap saçına dönebilir.

Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürüp, tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu halde de mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz. Satışı yapılan hisse payı ortaklara satılır. Satış değeri ise tapuda gösterilen satış bedelidir. Daha az masraf ödemek için satış bedelini düşük gösterenlerin kaybı ise umulduğundan çok daha büyük olmaktadır.

HİSSELİ TAPU SATIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Hisseli tapu satışı için öncelikle kimlik belgesi yeterli olacaktır. Eğer malikleri temsil eden bir avukatın satış sürecine katılımı söz konusu ise noter imzalı vekaletname gerekmektedir. Tapu müdürlüğünde vekaletnameye ilave olarak avukattan kimlik belgesi talebinde de bulunulur.

Her zaman olmasa da bazı durumlarda hisseli tapu devri esnasında taşınmaza ilişkin rayiç bedel tespit belgesi istenebilir. Bu şekilde bir talep olması halinde ilgili belgenin taşınmazın bulunduğu belediyeden alınıp tapu müdürlüğüne verilmesi gerekir.

 

ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.