Kağıt fiyatlarının bu yıl neredeyse ikiye katlanmasının ardından yayıncılar, kitap etiketlerinde bir kez daha değişiklik vaktinin geldiğini dile getirmeye başladı. Kitap fiyatlarında en az yüzde 20 zam gelmesi bekleniyor.
Enflasyon kağıdı vurdu. Kitap fiyatlarına yeni zam göründü. Yayınevleri her ay artan kağıt fiyatları nedeniyle zor dönemden geçiyor. Döviz kurunda ve maliyetlerde yaşanan en küçük dalgalanma kitap fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Yayıncılık sektörü temsilcileri, zamların ardından yeniden basılacak kitaplara yüzde 20 zam yapılacağını belirtiyor.
Sürekli hale gelen fiyat artışları matbaa masraflarını da katladı. 400 sayfalık bir kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti yılın başından bu yana yüzde 175 arttı. Üstelik bu oran düşen baskı ve sayfa sayısı ile daha da yükseliyor.
SAYFA SAYISI 2021-ARALIK 2022-EKİM ZAM ORANI
Matbaadan 12 liraya çıkan kitap, telif ücretinden depo giderine, bandrolden dağıtımcı payına birçok masraf kalemi eklendiğinde 82 lirayı bulacak. Mağazadaki etiketiyse en az 100 lira olacak.
#haber#
Yayıncılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Elif Akkaya, artan masraflar karşısında yayınevlerinin durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Yayınevlerinin kitap veya yeni eser üretmekten uzak durduğunu belirten Elif Akkaya, açıklamasında “Orta ölçekte üretim yapan 6 ile 8 arasında kitap üreten yayınevleri bugün 2 ya da 3 kitap yayınlıyor çünkü satamıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yayınevleri çareyi kitap basımlarını azaltmakta ya da tamamen durdurmakta buluyor. Okurla bağını koparmamak için gelen zammın tamamını etikete yansıtılmıyor ama satışlardaki düşüş yine de engellenemiyor.
Satış kaybının yüzde 70’lere ulaştığını belirten Akkaya, “Çünkü satın alma gücü her geçen gün eriyen, düşen okurun ne yazık ki gelip 400 sayfa bir kitaba ortalamada 120 lira gibi bir rakamla o kitabı edinmesi ne yazık ki çok mümkün olmuyor” diye konuştu.
Yayıncılık sektörü uzun vadede SEKA gibi kağıt fabrikalarının yeniden açılmasını kısa vadede ise kağıt ithalatına sübvansiyon sağlanmasını bekliyor. Bu konuda sektörün devlet kurumlarından beklentisini de dile getiren Akkaya, “Devlet kurumları, kültür bakanlığı acilen önlem almazsa ülkenin kültürel alanı adeta çölleşmeye doğru hızlıca ilerleyecek” diye konuştu.