Merkez Bankası 2023 yılının son faiz kararını açıkladı. TCMB beklentiler doğrultusunda faiz artışına devam ederken, son PPK toplantısından 250 baz puanlık artış geldi. Piyasalar faiz kararıyla birlikte hareketlendi. Peki, Dolar kaç TL oldu? İşte Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dolarda son durum!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCBM), faiz kararini açikladi. Banka, hazirandan bu yana art arda 6 toplantida faiz artisi gerçeklestirmisti.
Merkez Bankasi yilin son faiz kararini bugün açikladi. Para Politikasi Kurulu politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artirarak yüzde 42,5'e çikardi. Merkez Bankasi, parasal sikilastirma adimlarini en kisa zamanda tamamlamayi öngördüklerini açikladi.
Dolar fiyatlari, sabah saatlerinde 29,1429 TL'ye kadar deger kazanmisti. Dolar kararin açiklandigi anda 29.13 seviyelerinde islem görürken, piyasalar karar sonrasi zirveyi fiyatladi. Dolar su siralar 29.16 seviyelerinde islem görüyor.
Merkez Bankasi yüzde 40 olan politika faizini yüzde 42.5'a yükseltti.
Yapilan açiklama su sekilde:
“Para Politikasi Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin yüzde 40’tan yüzde 42,5 düzeyine yükseltilmesine karar vermistir.
Kasim ayinda sinirli bir artis kaydeden manset enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarindaki katilik ve jeopolitik riskler enflasyon baskilarini canli tutmaktadir. Öte yandan, yakin döneme iliskin göstergeler, parasal sikilastirmanin finansal kosullara yansimasiyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettigine isaret etmektedir.
Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranislarinda sinirli bir iyilesmenin basladigini da degerlendirmektedir. Dis finansman kosullarindaki belirgin iyilesme, rezervlerde süregelen artis, talepteki dengelenmenin cari islemler hesabina destegi ve Türk lirasi varliklara yurt içi ve yurt disi talebin güçlenerek artmasi, döviz kuru istikrari ve para politikasinin etkinligine güçlü katkida bulunmaktadir. Bu çerçevede, aylik enflasyonun ana egilimindeki düsüs sürmektedir.
Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sikilik düzeyine önemli ölçüde yaklasildigini degerlendirerek parasal sikilastirma hizini yavaslatmistir. Kurul, parasal sikilastirma adimlarini en kisa zamanda tamamlamayi öngörmektedir. Fiyat istikrarinin kalici tesisi için gerekli parasal sikiligin ise gerektigi müddetçe sürdürülecegi degerlendirilmistir.
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasinin islevselligini artiracak ve makro finansal istikrari güçlendirecek sekilde sadelestirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sikilik düzeyiyle uyumlu oldugu degerlendirilirken, Türk lirasi mevduat payinin artirilmasina yönelik düzenlemelerin, parasal sikilasma esliginde aktarim mekanizmasini güçlendirmeye ve bankacilik sisteminin fonlama kompozisyonunu iyilestirmeye devam edecegi öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarinin yani sira, parasal sikilastirma sürecini destekleme amaciyla, kullandigi sterilizasyon araçlarinin çesitliligini artirarak miktarsal sikilastirmaya devam edecektir.
Kurul, politika kararlarini parasal sikilastirmanin birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana egilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulastiracak parasal ve finansal kosullari saglayacak sekilde belirlemeye devam edecektir.
Enflasyon ve enflasyonun ana egilimine iliskin göstergeler yakindan takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrari temel amaci dogrultusunda elindeki tüm araçlari kararlilikla kullanmaya devam edecektir.
Kurul, kararlarini öngörülebilir, veri odakli ve seffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.”