Tgrt Haber

Mesai saatlerini düşürecek çalışma! Kamuda ve özel sektörde yeni model için TBMM harekete geçti

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
14 Ekim 2023 20:45 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 20:53
Mesai saatlerini düşürecek çalışma! Kamuda ve özel sektörde yeni model için TBMM harekete geçti
tbmm,

Avrupa'ya göre ortalama haftalık mesai saatlerinin 6,5 saat daha uzun olduğu Türkiye, büyük bir dönüşümü tartışıyor. TBMM, hem kamuda hem de özel sektörde çalışma sürelerinin nasıl optimize edileceğine dair bir sorgulama başlattı. TBMM, işçilerin çalışma ve dinlenme sürelerini dengede tutma amacı taşıyan bu tarihi adımı masaya yatırıyor.

Avrupa'ya göre ortalama haftalık mesai saatlerinin 6,5 saat daha uzun olduğu Türkiye, büyük bir dönüşümü tartışıyor. TBMM, hem kamuda hem de özel sektörde çalışma sürelerinin nasıl optimize edileceğine dair bir sorgulama başlattı. TBMM, işçilerin çalışma ve dinlenme sürelerini dengede tutma amacı taşıyan bu tarihi adımı masaya yatırıyor.

Türkiye’de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat. AB ülkelerine göre haftalık mesaide 6,5 saat daha dazşa çalışan Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.

TBMM ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİN RAPOR HAZIRLADI

TBMM Genel Sekreterliği Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, çalışma sürelerinin insan yaşamı üzerindeki etkilerine ilişkin yeni bir rapor hazırlıyor.

Çalışma ve dinlenme süreleri konusundaki tarihsel süreci irdeleyen ve bu alandaki güncel uygulamaları analiz eden rapor, çalışma sürelerinin ulusal ve uluslararası düzeyde nasıl bir azalma eğiliminde olduğunu araştırıyor.

Uluslararası düzeyde yapılan uygulamaların işyeri verimliliğini artırma hedefiyle hareket ettiğini belirten rapor, aynı zamanda çalışanların aile yaşantılarına daha fazla zaman ayırabilmesi ve insanca yaşama koşullarını iyileştirmesi adına atılan adımları mercek altına alıyor.

YÜKSEK ÇALIŞMA SÜRELERİ HASTALIK VE KAZA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yüksek çalışma sürelerinin bir dizi olumsuz etkiye sahip olabileceğini vurgulayan rapor, uzun çalışma sürelerinin iş yerinde hastalık ve kaza riskini artırabileceği, bu durumun da devamsızlıkları beraberinde getireceğine dikkat çekiyor.

Daha az ve verimli çalışma saatlerinin ise, iş yerinin üretim kapasitesini artırabileceği ve işsizlik oranında düşüş sağlayabileceği belirtiliyor.

ÇALIŞMA SAATLERİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR

TBMM'nin başlattığı bu araştırma ve potansiyel düzenleme süreci, önümüzdeki günlerde kamu ve özel sektörde çalışma saatlerine ilişkin önemli değişikliklere yol açabilir. Yeni mesai saatlerinin ne olacağı ve bu konudaki düzenlemeler, çalışanları ve işverenleri yakından ilgilendirecek ve Türkiye'de iş yaşamını olumlu anlamda etkileyebilecek bir dönüşüme işaret ediyor.

Söz konusu rapor, yüksek çalışma sürelerinin bir dizi olumsuz etkiye sahip olabileceğine dikkat çekiyor. Uzun çalışma sürelerinin, iş yerinde hastalık ve kaza riskini artırabileceği, bu durumun da devamsızlıkları beraberinde getireceği ifade ediliyor. Daha az ve verimli çalışma saatlerinin ise, iş yerinin üretim kapasitesini artırabileceği ve işsizlik oranında düşüş sağlayabileceği belirtiliyor.

ÇALIŞMA SAATLERİNDE ULUSLARARASI DURUM

Rapor, farklı ülkelerdeki çalışma saatlerine de geniş bir yer veriyor. Türkiye’de haftalık çalışma saatlerinin 45 saat olduğunu belirtirken, bu durumu farklı ülkelerle karşılaştırıyor. Örneğin; Fransa’da haftalık yasal çalışma süresi 35 saatken, Almanya’da günlük çalışma süresi en fazla 8 saat olarak belirlenmiş. Belçika'da ise haftalık çalışma süresi maksimum 38 saat olarak uygulanıyor. Bu veriler, Türkiye'deki çalışma koşullarını uluslararası bir çerçevede değerlendirme olanağı sunuyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Isciler18 Ekim 2023 17:34

Avrupa standartlarina uygun ama ozel sektoru de icine alarak ve denetleyerek yapilmali.

Cabbar18 Ekim 2023 14:57

Özel sektörden başlamali,insanlar üç kuruşa köle gibi çaliştiriliyor,özelliklede servis şöförleri,denetleyen yok...

İnşallah18 Ekim 2023 08:22

10.00 16.00 ya da 16.30 biran önce yapılsın ômrumuz uzar daha sağlıklı verimli oluruz

Cineli16 Ekim 2023 22:24

Süper

Ahmet 16 Ekim 2023 20:44

Uygulamadan sadece memurlar faydalanır gerisi aynı devam

Aykut16 Ekim 2023 15:44

Hahahah turizm de en kötü günlük 10 saat çalışıyorsun şuan ben mesela haftalık 72 saat çalışıyorum

Ali16 Ekim 2023 13:03

Çok iyi olur

Sonraki Haber Yükleniyor...