Milyonları ilgilendiren asgari ücrette üçüncü ve son olması beklenen toplantı 20 Aralık Salı günü (yarın) gerçekleştirilecek. Bakanlık, işçi ve işveren temsilcileri, 2023'te geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için toplanırken uzman ve ekonomistler de bunun son toplantı olacağı görüşünce birleşti. Yarın açıklanması beklenen asgari ücretin beklentileri karşılayacağı tahmin edilirken olası senaryolarda zam tablosu da şekillendi. İşte işçi ve işverene maliyetiyle birlikte asgari ücrette ayrıntılar...
Yaklaşık 7 milyon vatandaşı doğrudan, 81 milyonu ise dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücrette son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 ve 14 Aralık'ta gerçekleştirdiği ilk iki toplantısının, üçüncü randevu için 20 Aralık Salı (yarın) saat 14.00'te toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol gerçekleştirilen ilk iki görüşmede herhangi bir rakam çıkmadı. Ancak Bakan Vedat Bilgin, üçüncü toplantıda uzlaşma sağlanarak hem işçilerin hem de işverenin beklentilerini karşılayacak bir ücretin belirleneceğini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden alınacak ilave verilerin görüşüleceği toplantıda, taraflar rakamlar üzerinden pazarlık edecek. 2023 için geçerli olacak asgari ücret rakamının belirlenmesinin beklendiği toplantı öncesi Türk-İş Başkanlar Kurulunun, asgari ücret gündemiyle toplanıp, değerlendirmelerde bulunacağı öğrenildi. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Başkanı Atalay, daha önce yaptığı açıklamada pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın kasım ayı verilerine ait açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlayacağını söyledi. Bu rakamın altındaki herhangi bir teklifte masaya oturulmayacağını belirten Atalay, refah payı ile satın alma gücünün korunması, gelir vergisinde çalışan lehine düzenleme ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması talebinde de bulundu. İşveren tarafını temsil eden TİSK ise herhangi bir rakam paylaşmadığı asgari ücrette temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor.
Tüm bu gelişmelerle birlikte yarın nihayete ermesi beklenen asgari ücrette olası senaryoda işçi ve işverene maliyetlerin dökümü de ortaya çıktı. İşte yüzdelik artırımlarla asgari ücrette olası senaryolara göre hesaplar...
#galeri#
İlk senaryo net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması. Net olarak yüzde 45 artırılan asgari ücret brüt 9 bin 412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11 bin 59 lira oluyor.
İkinci senaryo yüzde 50 artışla 8 bin 250 liraya yükseltilmesi. Brüt ücret 9 bin 706 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti 11 bin 404 lira oluyor.
Üçüncü senaryo asgari ücretin yüzde 55'lik artış ile 8 bin 500 lira seviyesine ulaşması. Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor.
Son senaryo ise net asgari ücretin yüzde 60 artışla 8 bin 750 liraya çıkarılması. Bu durumda brüt ücret 10 bin 294 liraya, işverene maliyet ise 12 bin 95 liraya denk geliyor.