ÖTV indirimi 2021 gelecek mi? Araba fiyatları düşer mi?
Araba almayı planlayan vatandaşlar, ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Salgın nedeniyle sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında büyük artış yaşandı. Peki, ÖTV indirimi ne zaman gelecek? ÖTV matrahı değişecek mi? ÖTV ve matrah nedir?
Koronavirüs salgını nedeniyle sıfır ve ikinci el araba piyasası durma noktasına gelmişti. Sıfır model araba almayı planlayan vatandaşlar, ÖTV indirimi yapılıp yapılmayacağını araştırıyor. Sosyal medyada sürekli gündeme getirilen ÖTV indirimi ile ilgili resmi bir açıklama yapılıp yapılmadığı merak konusu oldu. 2021 yılına girilmesi ve sıfır araçların yeniden girilmesi araba piyasasına renk katmıştı. Bu süreçte araç fiyatlarındaki hareketlilik halen devam ediyor. Peki, ÖTV indirimi yapılacak mı?
ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?
ÖTV indirimine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Salgında normalleşme sürecine girilmesi, aşılama çalışmalarının hızla devam etmesi; sıfır ve ikinci el araç piyasasında düzelmeyi sağladı. Ancak araba fiyatlarının da artmaya devam ettiği görülüyor. Haziran'ın son günlerindeki rahatlama ve temmuz ayının gelişi ile birlikte talep yeniden yükseldi. Dövizin yükselişi ile birlikte yüzde 50'lik ÖTV diliminde çok az sayıda otomobil kaldı.
ÖTV MATRAHI NEDİR, DEĞİŞECEK Mİ?
Matrah Vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınan bölüme denilir. Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi tutardır, değerdir. Bir kazançtaki giderler düştükten sonra, ortaya çıkan tutarın vergi hesaplamasında kullanılan gelir miktarını meydana getirir.
Matrah, içerdiği değere göre ikiye ayrılır;
Advalorem matrah; Belirli bir rakam olmaktadır. Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturmaktadır.
Spesifik matrah; Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV’de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılır.
Matrah belirleme usulleri şu şekilde;
Beyan usulü; vergi mükellefinin kendi matrahını beyan etmesi anlamına gelir.
Karine usulü; vergi mükellefinin gelir veya servetinin ölçüsü olduğu kabul edilen çeşitli dış göstergelerden yararlanmak suretiyle vergi matrahının hesaplanması demektir.
Götürü usulü; vergilendirmeye esas olacak değer veya miktarın tek tek belirlenmesi yerine aynı durumdaki tüm vergi mükellefleri için genel olarak belirlenmesi anlamına gelir.
İdarece takdir usulü; matrahın belirlenmesi konusunda idarenin takdir hakkını kullanması.
Hyundai'nin İzmit'teki fabrikasında ürettiği yeni modeli Bayon'un Çanakkale'de gerçekleştirilen test sürüşü organizasyonunda Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel soruları yanıtladı. Modelin alt donanım paketlerini şu an için yüzde 50'lik dilimde tutabildiklerini vurgulayan Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, ancak hem maliyetler hem de döviz kurunun değişkenliği ile fiyatların artmaya devam ettiğini belirtti. Matrah düzenlemesinin şart olduğunu belirten Berkel, “Biz de bu konuda görüşmelerimize devam ediyoruz. Özellikle ODD ve OSD üzerinden konunun sıkı takipçisiyiz. Çok kısa bir süre içerisinde matrah dilimlerinde yeni bir düzenleme olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Diğer yandan bakanlığa yakın kaynaklardan, sektör temsilcilerinin bu yönde talebinin olduğu ancak ÖTV matrahının değişimine ilişkin resmi bir gelişmeyi henüz teyit edemeyecekleri belirtildi.
ÖTV NE DEMEK?
Lüks tüketim (mücevher, araba) çevreye ve insana zarar veren maddeler (sigara, benzin) için devlet tarafından Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınır. İlk olarak Avrupa Birliği uyum sürecinde yer almıştır. Olayı takiben 2002 yılında 4760 sayılı kanun gereği yürürlüğe girdi.