Bir dönem eşit güce sahip olan BP ve Shell arasında dengeler değişti. Petrol devi Shell'in BP'yi satın alması gündeme geldi. Shell satın alma teklifi geçmeden önce hisse senetlerinin düşmesini bekliyor.
Bir dönem eşit güçte olan enerji devleri Shell ve BP arasında dengeler değişti ve yılın ilk çeyreğindeki net karı, yıllık bazda yüzde 28 düşmesine rağmen piyasa beklentilerini aşarak 5,58 milyar dolar olan Shell'den tahmin edilmeyen adım geldi. Shell eski rakibine teklif vermeden önce hisse senetlerinin tam anlamıyla düşmesini bekliyor.
Son yıllarda yaklaşık 149 milyar poundluk piyasa değeriyle BP'nin neredeyse iki katı büyüklüğe ulaşan Shell harekete geçme hazırlığında. Shell'in İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times'a BP için olası bir devralma teklifi sorulduğunda, daha fazla Shell hissesi geri almayı tercih edeceğini söyledi. Bir Shell sözcüsü yorumları doğruladı.
Shell'in büyük satın almalar gerçekleştirme kapasitesi Sawan'a sorulduğunda, son birkaç yıldaki ilerlemeye rağmen "kendi evimizi düzene sokmalıyız, yapacak daha çok işimiz var" dedi. Londra'daki rakibini devralması Shell'i küresel enerji sektöründe daha da büyük bir güç haline getirecek ve Exxon ve Chevron gibi şirketlere rakip olacak bir ölçek kazandıracak. Birleşme, anlaşmanın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, muhtemelen düzenleyici incelemeyi de davet edecek.
Shell bu hafta kâr beklentilerini aşan güçlü ilk çeyrek sonuçları açıkladı ve 3,5 milyar dolarlık bir hisse geri alımı başlattı. Bloomberg News'e konuşan bazı kişiler, Shell'in BP'nin ya da başka bir talibin ilk hamleyi yapmasını bekleyebileceğini ve mevcut çalışmalarının böyle bir senaryoya hazırlanmasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Haberde, görüşmelerin henüz erken aşamalarda olduğu ve Shell'in bir mega birleşme yerine hisse geri alımlarına odaklanmayı tercih edebileceği belirtildi.
Bir Shell sözcüsü raporla ilgili soruya "Daha önce de birçok kez söylediğimiz gibi performans, disiplin ve sadeleştirmeye odaklanmaya devam ederek Shell'deki değeri yakalamaya odaklanmış durumdayız" dedi. BP yorum yapmayı reddetti.
Kârlılığı artırma ve maliyetleri düşürme baskısı altındaki BP'nin başkanı Murray Auchincloss, 2027 yılına kadar 20 milyar dolarlık varlık satmayı, harcamaları azaltmayı ve hisse geri alımlarını planladığını açıkladı. Şirket ayrıca yatırımcı güvenini sağlamaya çalışırken strateji şefinin de görevden ayrıldığını duyurdu.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management, harcama ve maliyetlerde daha derin kesintiler yoluyla daha yüksek serbest nakit akışı aradığı için strateji şefinin değişmesini istiyordu. Düzenleyici bir dosyaya göre, BP'deki hissesini % 5'in biraz üzerine çıkararak en büyük hissedarlar BlackRock ve Vanguard'ın arasına yerleştirdi.